Prtenjača svjedočio razgovoru kada je Kalmeta tražio novac za Gotovinu?

BIVŠI direktor Tankerske plovidbe, Stanko Banić, indirektno je potvrdio da je Šime Prtenjača treći sudionik razgovora u kojem je ministar Božidar Kalmeta navodno prije dvije godine zahtijevao od Banića financijsku pomoć za odbjeglog generala Antu Gotovinu i njegovu obitelj.

Banić je prije nekoliko dana kazao kako je njegova bivša tvrtka zbog pomaganja obitelji Ante Gotovine "mogla završiti na crnoj listi".

Nakon što je ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta odbacio optužbe, Banić je u medijima zaprijetio da će izići s imenima svjedoka iz Hrvatske demokratske zajednice koji navodno znaju sve o Kalmetinom traženju novaca za financiranje Gotovine. Tada je od Kalmete zatražio da mu se ispriča jer ga je nazavo lašcem.

Na upit novinara Večernjeg lista radi li se o Šimi Prtenjači, Stanko Banić je rekao: "Prema mojoj procjeni dinamike razvoja događaja, ovaj ću tjedan objaviti ime i ono neće biti iznenađenje."

Kalmeta je kazao da su izjave tempirane uoči lokalnih izbora, te je Banića optužio da radi za vrh SDP-a i gospodarske interese ljevice. Tvrdi da nikada nije pomagao Gotovini i da za njega nije tražio financijsku pomoć.

U središnjem dnevniku HTV je u subotu javio da je Kalmeta tražio od Banića mjesečno 25.000 dolara za obitelj i odvjetnički tim Ante Gotovine. Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić to je demantirao, istaknuvši da za odbjeglog generala radi besplatno. I sam Banić je opovrgnuo informaciju o zatraženih 25 tisuća dolara, rekvši kako HTV to nije objavio kao njegovu izjavu, nego da je to rekao novinar.

"Moram voditi računa o tome da u ovom ringu ne bih završio na podu te paziti kada i što govorim. Svi me pitaju što mi ovo treba, a ja im kažem da mi se u želucu pojavio grč koji ne može više trpjeti licemjerje. Moja je namjera pomoći Vladi sa Sanaderom na čelu, te ukazati da će Europa cijeniti ako budemo govorili istinu. Ne želim Kalmeti zlo, ali on mora znati da Europa i Haag znaju da je on nastavio vladati u Zadru prije četiri godine uz pomoć prebjega Renate Peroš koja je onda prelazak HDZ-u obrazložila podrškom generalu Anti Gotovini. To znači da je Kalmeta nastavio vladati u Zadru koristeći se Antom Gotovinom, a imam osjećaj da ga se sada odriče”- izjavio je Banić za Večernji list.

Banić je otkrio kako mu se prijeti, ali nije želio reći tko.

Premijer Ivo Sanader stao je na stranu ministra Kalmete. Za Banića je rekao da je ljevičar kojeg je Kalmeta triput pobijedio na izborima, te da sada ide s optužbama jer zna da će izazvati pozornost birača i međunarodne zajednice.

"Ja vjerujem Kalmeti, a ne Baniću" - rekao je Sanader.

Na predstojećim lokalnim izborima Kalmeta je nositelj liste HDZ-a.

Pročitajte više