Prva obljetnica Zadarskog sveučilišta

NA ZADARSKOM Sveučilištu danas se obilježava prva obljetnica njegova utemeljenja.

Svečanost je počela redovitom sjednicom Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a zatim je između riječkog i zadarskog sveučilišta potpisan ugovor o osnivanju zajedničkog preddiplomskog studija pomorstva u Zadru.

Ugovor su potpisala dvojica rektora - akademik Danijel Rukavina s riječkog Sveučilišta i dr. Damir Magaš sa zadarskog.

Taj bi studij bio nastavak postojećeg dislociranog studija Pomorskog fakulteta u Rijeci koji se koristi zadarskim prostorima. Nositelji zajedničkog studija bit će Pomorski fakultet Sveučilišta u Rijeci i zadarski Odjel za promet i pomorstvo, u osnivanju.

Svečanost je nastavljena sjednicom Senata Sveučilišta u Zadru, na kojoj su se okupili brojni ugledni znanstvenici, čelni ljudi grada Zadra i Zadarske županije, predstavnici brojnih sveučilišta u Hrvatskoj, čelnici Zadarske nadbiskupije, ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac i izaslanik predsjednika RH dr. Igor Dekanić.

Na sjednici je dodijeljen počasni doktorat msgr. Simeonu Ducci, papinskom prelatu iz Vatikana, rodom iz Zadra, poznatom donatoru mnogih crkvenih i kulturnih spomenika u Zadru.

Počasno zvanje prof. emeritus dodijeljeno je akademicima Daliboru Brozoviću i Nikici Kolumbiću.

Okupljene uzvanike pozdravio je rektor Sveučilišta u Zadru dr. Damir Magaš, koji je najavio nastavak razvoja toga sveučilišta, posebno istaknuvši napore za otvaranje studentskog kluba te poboljšanje smještaja i prehrane studenata.

Ministar Primorac obećao je financijsku i moralnu pomoć Vlade zadarskom Sveučilištu kako bi ono, premda najmlađe, bilo na razini ostalih.

Nadbiskup zadarski msgr. Prenđa naglasio je da zadarsko Sveučilište, premda najmlađe u Hrvatskoj, "ima prebogatu tradiciju, staru više od 600 godina, kada je (u 15. stoljeću) u Zadru utemeljeno Generalno učilište dominikanskog reda, koje se smatra najstarijim sveučilištem u Hrvata".

Profesorima zadarskog Sveučilišta prvu su obljetnicu zatim čestitali predsjednik Rektorskog zbora dr. Ivo Pavić, zadarska gradonačelnica Ana Lovrin, zadarski župan Ivo Grbić i brojni drugi uzvanici.

Pročitajte više