Prve kinesko-ruske vojne vježbe održat će se 2005.

Kina i Rusija održat će prve zajedničke vojne vježbe na kineskom teritoriju iduće godine, javila je novinska agencija Interfax citirajući ruskog ministra obrane Sergeja Ivanova.

"Dogovorili smo da će se prve zajedničke vojne vježbe održati na kineskom teritoriju 2005. godine", javlja Interfax citirajući Ivanova koji je za posjeta Pekingu razgovarao s kineskim kolegom Caom Gangchuanomom Caom.

Ivanovljev posjet Kini, drugi ove godine, realiziran je tjedan dana nakon summita Europske unije i Kine kojim je dominiralo pitanje mogućeg ukidanja europskog embarga na oružje Kini.

Prema agenciji Reuters, malo je vjerojatna ikakva povezanost europsko-kineskog sastanka i posjet ruskog ministra obrane Kini.

No za Rusiju je posjet ministra obrane Pekingu mogućnost da ojača položaj najvećeg dobavljača oružja i tehnologije za Kinu. Jer prema riječima jednog stranog diplomata u Pekingu koji prati vojna pitanja, "čim se otvori mogućnost konkurencije, Rusija postaje tek jedan od mnogih mogućih dobavljača".

Kina je kupovala ruske razarače, raketne sustave, podmornice, zrakoplove, uključujući i 24 Su-30 MKK lovce za koje je Peking lani isplatio milijardu dolara.

No Robert Karniol, urednik časopisa za vojna pitanja Jane's Defence za Aziju i Pacifik, drži da bi Rusija ipak ostala vodeći dobavljač oružja za Kinu koja bi se pak kod Europljana opskrbljivala, primjerice radarima za zrakoplove.

(Hina) xrt

Pročitajte više