Prvi ekološki vrt mira na svijetu u središtu Podravskih Sesveta

Neumorni hrvatski mirotvorac Milorad Kovačević iz Koprivnice predložio je općini Podravske Sesvete u povodu Međunarodne godine svježe vode, koju su proglasili UN, osnivanje prvog ekološkog vrta mira na svijetu, koji bi bio smješten na Trgu bana Jelačića u središtu Podravskih Sesveta.

Agencija UN-a za prosvjetu i kulturu UNESCO pozvala je sve zainteresirane da se priključe obilježavanju Međunarodne godine svježe vode te da u središte UNESCO-a u Pariz pošalju svoje ideje, inicijative i ostvarenja u vezi s vodom.

Kovačević namjerava u vrtu postaviti drvene skulpture u hrastu u prirodnoj veličini osoba povezanih s prirodom, vodom i slavljenjem prirode, kao što su Tales iz Mileta, Odisej, Tantal, Noa, Mojsije, Heraklit, indijanski poglavica Chief Seattle, Ivan Krstitelj, Knez Višeslav, Smetana, G. F. Handel, Čajkovski, Beethoven i dr.

Općina Podravske Sesvete prihvatila je Kovačevićev prijedlog pa je načelnik Ivan Derežić pozvao najpoznatije hrvatske kipare koji rade u drvetu, od Mate Tijardovića do Marija Bičanića, a dosad se prijavilo 20 kipara.

Otvaranje prvog ekološkog vrta mira bit će 21. rujna u povodu Međunarodnog dana mira i Dana općine Podravske Sesvete, kada će biti otvorena i likovna izložba "Voda - izvor mira".

Pročitajte više