Prvi kontakt policajci od danas na ulicama pet hrvatskih gradova

PILOT projekt "Policija u zajednici" danas je pokrenut u pet hrvatskih gradova na čije je ulice izašlo šezdesetak tzv. kontakt policajaca.

Kontakt policajci, koji bi u suradnji s građanima trebali rješavati probleme bitne za sigurnost lokalne zajednice, danas su se po prvi puta pojavili na ulicama središta Zagreba, Splita, Rijeke, Siska i Požege.

Po riječima savjetnice ministra unutarnjih poslova za projekt "Policija u zajednici" Irene Cajner Mraović, ti su gradovi izabrani kako bi se novoobučeni policajci mogli prilagoditi radu u svakoj vrsti sredina, od visoko ubrane do ruralne.

Uz "policajce na terenu", trotjednu obuku na Policijskoj akademiji prošlo je i deset rukovoditelja, po dvoje iz svake policijske postaje koje će u narednih pet mjeseci nadgledati eksperimentalno provođenje projekta.

Većina kontakt policajaca, koji se od ostatka svojih kolega razlikuju tek po pločici sa svojim imenom i logotipom "Policije u zajednici" nad desnim džepom jakne, za trotjednu obuku prijavilo se dobrovoljno. Osnovni uvjeti bili su petogodišnje iskustvo i komunikativnost s građanima, koja se na obuci dodatno uvježbavala.

Među 74 polaznika obuke, u dobi između 21 i 44 godine, bile su i tri policajke.

Osnovni cilj ovog projekta približavanje je policije građanima, poboljšanje uzajamne komunikacije, te promjena načina policijskog djelovanja, navodi Cajner Mraović. Policajci u gradskim četvrtima trebali bi sami uočavati probleme s kojima se građani susreću, te u suradnji s ostalim tijelima i službama inicirati njihovo rješavanje.

Na taj način prioriteti policijskog djelovanja promijenit će se iz dosadašnjeg represivnog u preventivni jer će uspostavljanje boljih odnosa s lokalnim stanovništvom policiji osigurati više informacija, čime će se povećati i prevencija kaznenih djela, kazala je Cajner Mraović.

Ukoliko eksperimentalna primjena ovog projekta prođe sukladno očekivanjima, strategija "Policija u zajednici" u cijeloj bi se Hrvatskoj trebala početi primjenjivati tijekom sljedeće godine.

Slični oblici rada policije uvedeni su u većini zapadnoeuropskih zemalja prije dvadesetak godina.

Informacije vezane uz taj projekt od danas se mogu naći i na MUP-ovoj Internet stranici, na podadresi "www.mup.hr/zajednica".


Pročitajte više