Prvi migranti iz velike kolone stigli u Mexico City, grad im pripremio sklonište

Foto: EPA

PRVI migranti iz velike kolone ljudi koji putuju preko Meksika prema SAD-u, stigli su do Mexico Cityja, glavnog grada Meksika. 

Oko 450 ljudi, uglavnom muškaraca i dječaka, dobilo je privremeno sklonište na stadionu. U karavani u kojoj putuju je oko 5000 ljudi, a krenuli su iz Hondurasa prije nekoliko tjedana. 

Trump na njih šalje vojsku

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će američka vojska na granicama spriječiti ljude iz karavane da prijeđu granicu SAD-a i Meksika. Kritičari Trumpa stoga optužuju da prijeti migrantima, kao i da to pitanje koristi u predizborne svrhe. Podsjetimo, sutra se u SAD-u održavaju parlamentarni izbori. 

Migranti, pak, tvrde da bježe od progona, siromaštva i nasilja u svojim zemljama - Hondurasu, Gvatemali i El Salvadoru. 

"Nemam ništa od onoga što sam ponio iz Hondurasa. I jučer sam hodala bosa", rekla je Kenia Alvarado, 21-godišnjakinja koja je dio karavane. Na stadion u Mexico Cityju stigla je ovog vikenda. Ondje su lokalne vlasti postavile šatore koji će služiti kao mjesto za prihvat migranata na kojemu se mogu odmoriti prije nego što nastave svoj put do SAD-a.

Stanovnici Mexico Cityja doniraju odjeću i obuću

Guverner Veracruza Miguel Angel Yunes rekao je u petak da će poslati buseve da migrante dovezu do glavnog grada, ali je tu ponudu u međuvremenu povukao. 

Mauricio Macilla iz migrantske kolone, pak, BBC-ju priča da oni samo žele u SAD. "Želimo ostvariti američki san. Vjerujemo da će nam bog to omogućiti, bez obzira na okolnosti", dodao je. 

Vlasti u Mexico Cityju pripremile su hranu i sklonište, kao i medicinsku pomoć te pravne savjetnike za tisuće migranata koje očekuju u nadolazećim tjednima. "Dolaze trudnice, puno djece i ranjive osobe kojima moramo omogućiti potreban prostor i usluge", poručuju iz grada. 

Stanovnici Mexico Cityja donirali su odjeću i obuću za one koji putuju do SAD-a, javljaju lokalni mediji. 

Pročitajte više