PU splitsko-dalmatinska o carnicima, prodavačima lažne vegete

DJELATNICI Odjela organiziranog kriminaliteta Policijske uprave splitskodalmatinske podnijeli su nakon provedene istrage Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu posebno izvješće u kojem se sedmero djelatnika Carinarnice Split sumnjiči za prodaju 1976 kilograma krivotvorene Vegete čija se tržišna vrijednost procjenjuje na 80 tisuća kuna, priopćila je na današnjoj konferenciji za novinare splitska policija.

Splitska je policija na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva provela istragu te podnijela izvješće u kojem se tih sedam osoba sumnjiči za zloporabu položaja i ovlasti te povredu prava industrijskog vlasništva i neovlaštenu uporabu tuđe tvrtke.

Krajem lanjskog siječnja na omiškom području zatečen je vozač koji je u teretnom vozilu ilegalno prevozio 1976 kilograma, kako se naknadnim vještačenjem utvrdilo, lažne Vegete. Protiv njega je izvješće o prekršaju podneseno Carinarnici Split. Zaplijenjenu Vegetu preuzeo je od djelatnika omiške policije djelatnik splitske Carinarnice Ž.R. i smjestio je u skladište trgovačkog obrta "ID TRADE". Načelnica Odjela carinsko-upravnog i carinsko-prekršajnog postupka J.M. kao odgovorna osoba nije naložila uništenje Vegete, niti je kontrolirala rad kolega. Početkom kolovoza 2002. referent prodaje Carinarnice Split Ž.R. sačinio je zapisnik o pregledu i procjeni oduzete robe za postupak javnog nadmetanja koji se odnosi na spornu Vegetu, znajući za rezultat vještačenja iz kojega je bilo vidljivo da je riječ o krivotvorini. Tako sačinjen zapisnik skupa s cjelokupnim spisom predao je zatim Komisiji za pregled i procjenu vrijednosti carinske robe, u kojoj su bili D.Z. i R.M., a koji su utvrdili da su ispunjeni uvjeti za prodaju robe.

Komisija za prodaju carinske robe, u kojoj su bili V.B., I.H. i A.N., zatim je neposrednom pogodbom prodala krivotvorenu Vegetu trgovačkom obrtu "ID TRADE", iako su imali nalaz da je riječ o krivotvorenoj Vegeti i trebali su naložiti njezino uništenje.

Od ukupno 1976 kilograma kupljene krivotvorene Vegete, vlasnik "ID TRADE" prodao je 816 kg nepoznatim kupcima, da bi u studenom 2002. nakon pisanja dnevnog tiska o krivotvorenoj Vegeti, neprodani ostatak od 1160 kg, po nalogu pročelnika Carinarnice Split, 29. studenoga 2002. bio povučen iz trgovačkog obrta radi uništenja.

(Hina) žviš vkn

Pročitajte više