Puhovski: Hebrang iznio neistinu o broju žrtava u Domovinskom ratu, srpske civilne žrtve su višestruko veće

PREDSJEDNIK Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Žarko Puhovski ustvrdio je danas da je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang jučer u Hrvatskom saboru rekao neistiniu kada je iznio podatak da je u ratu "ubijeno 7183 hrvatskih i 162 srpska civila".

Hebrang je, tvrdi Puhovski, "time pokazao i zabrinjavajući nedostatak elementarne pristojnosti koji državnom dužnosniku dopušta govoriti o etničkim omjerima među hrvatskim državljanima, civilnim žrtvama rata . No, još je važnije to što je potpredsjednik Vlade iznio neistinu", ističe Puhovski u priopćenju i dodaje "da je prema podacima koje je skupio i objavio HHO, broj žrtava među civilima srpskog etničkog podrijetla višestruko veći".

U razgovoru za Hinu Puhovski je rekao "da je taj broj veći oko šest puta, odnosno da je broj civilnih žrtava srpskog etničkog podrijetla oko 900".

Pojasnio je da su to podaci o stradalima u svibnju i kolovozu 1995. za vrijeme i nakon vojnoredarstvenih akcija "Bljesak" i "Oluja".

Također je ustvrdio da je i broj stradalih hrvatskih civila veći od onog koji je naveo potpredsjednik Hebrang, no, odgovorio je da ne zna koliko veći.

Pročitajte više