Puhovski o Međunarodnom danu sjećanja na Holokaust: Nikad kraja manipulacijama

Foto: FaH, EPA

POLITIČKI analitičar i profesor Žarko Puhovski za Index je komentirao obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na Holokaust.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti

"Svjetska je javnost ovih dana – nakon dovršetka vrhunaravnoga zimovanja u Davosu – koncentrirana na obilježavanje Međunarodnoga dana sjećanja na
holokaust, koji se od 2006. obilježava na osnovi rezolucije 60/7 Opće skupštine Ujedinjenih nacija.

Posebnu važnost prigodi pridaje to što je riječ zapravo od sedamdesetpetoj godišnjici ulaska jedinica Crvene Armije u najveći njemački koncentracijski logor Auschwitz Birkenau. Obilježavanje zločina bez premca, na žalost, nosi sa sobom i dvojbe koje u najmanju ruku štete proklamiranome cilju - izražavanju poštovanja žrtvama i osudi zločina.

Holokaust promašuje ono na što bi da podsjeća

Ideja da se dan sjećanja veže uz datum ulaska savezničkih vojnih jedinica u Auschwitz na kraju rata legitimira, naime, promatralački koncept koji je suodgovoran za mnoge zločine. Opet se - sada i službeno - "svijet" ponaša kao da se logora treba sjećati tek otkako su otkriveni, kao da u desetljeću prije u njima nisu ubijeni milijuni - i kao da se to nije i prije (u mnogome) znalo.

Indikativno je stoga da diplokratima nije palo na pamet proglasiti danom prisjećanja, primjerice 15. srpnja kada je (1935.) Hitlerov "parlament" donio "Zakon o zaštiti njemačke krvi i časti" - i time ozakonio mega-pogrom (na žalost, ni 30. travnja, datum na koji je - 1941. - u NDH usvojen gotovo identični zakon u domaćoj se javnosti ne spominje), ili 15. rujna kada je (1937.) pored kultnoga locusa njemačke kulture, Weimara, otvoren logor Buchenwald i započelo "koncentriranje" (rasno i politički određenih) neprijatelja režima - koji će, potom, biti naprosto industrijski uništavani.

Danas već opće usvojena oznaka holokaust u mnogome promašuje ono na što bi da podsjeća; izvorna je to oznaka antičkoga vjerskog rituala, veoma daleka od neprispodobiva zla nacističkoga "konačnoga rješenja". Šoa, ili Churban tradicijski i jezično (hebrejski ili jidiš), zasigurno bolje odgovara ovome - državno ustrojenom - "radikalnom zlu". No, (zapravo zabašurujući) termin holokaust je proširen NBC- ovom televizijskom serijom istoga naziva i danas je, izgleda, nenadomjestiv u globalnome žargonu. 

Manipuliranje žrtvama na (najvišem) dnevnome redu

Gigantska se komemoracija - s desetinama državnika (ali bez Trumpa, npr.) održava u Jeruzalemu kao glavnome gradu države Izrael, iako je - rezolucijom Opće skupštine OUN 63/30 iz 2009. - izraelsko svojatanje čitavoga Jeruzalema (pa i njegovo proglašenje prijestolnicom) osuđeno kao protuzakonito i ništetno (dakle, direktnom povredom rezolucije OUN obilježava se međunarodni dan koji su baš Ujedinjene nacije proglasile).

Rečena se komemoracija zbiva u režiji izraelskoga premijera, Netanyahua, koji se nalazi pred suđenjem zbog korupcije, pa mu ovakav skup dobro dolazi kao predah. A istovremeno, izraelski "Haaretz" pretpostavlja de će okupljanje biti korišteno i kao kontekst u kojemu će se zahtijevati pritisak međunarodnih moćnika na Međunarodni kazneni sud (ICC) da odustane od nastavka već započete istrage izraelskih povreda međunarodnoga humanitarnog prava na tzv. Zapadnoj obali.

Ukratko: ma koliko bilo potrebno svagda iznova upozoravati na nacističke (i ostale) zločine iz II. svjetskog rata (posebice u ozračju revizionizma, globalnoga i lokalnog), manipuliranje žrtvama je, čini se, pritom također na (najvišem) dnevnome redu. A to, svakako, ne ide povijesnoj istini i moralnim načelima u prilog", napisao je Puhovski. 

Pročitajte više