Pula: Istraživanje o ovisnostima među srednjoškolcima

U Puli su danas predstavljeni rezultati istraživanja pod nazivom "Korištenje sredstava ovisnosti kod srednjoškolaca u Istarskoj županiji", provedenog među 1626 srednjoškolaca.

Voditelj istraživanja dr. Petar Bezinović rekao je da je ono provedeno na uzorku od 1626 srednjoškolaca iz svih škola u Istarskoj županiji, te da je 62 posto srednjoškolaca izjavilo kako je normalno piti alkohol, 28 posto njih bilo je u situaciji da im je ponuđena marihuana, a 17 posto ih izlazi na mjesta gdje se konzumiraju droge.

Prema rezultatima istraživanja, više od 40 posto mladih redovito konzumira pivo, a više ga piju sportaši od nesportaša. Vino se također konzumira u velikim količinama, dok se žešća pića konzumiraju češće vikendom ili povremeno.

Inhaliranje ljepila te halucinogene droge poput LSD-a gotovo su nestale iz škola istisnute sintetičkim drogama, odnosno ecstasyjem, kojega koristi sedam posto mladeži. Marihuanu redovno uzima 11 posto srednjoškolaca, dok ju je čak trećina probala barem jednom.

Zbog skupoće, rekao je dr. Bezinović, u istarskim srednjim školama samo su individualni slučajevi korištenja heroina ili kokaina, dok je alarmantan problem pušenje s obzirom na to da više od 40 posto mladih redovito puši.

Po riječima voditelja istraživanja Petra Bezinovića, usprkos velikom interesu javnosti, do sada nije bilo nikakvih konkretnih podataka o rizičnim ponašanjima srednjoškolaca, pa je upravo iz toga razloga u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije osnovana i služba za prevenciju ovisnosti.

Istraživanje je provedeno na inicijativu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a u suradnji s Odsjekom za psihologiju Sveučilišta u Rijeci i Institutom za društvena istraživanja.

Istraživanje ovisnosti među srednjoškolcima istom se metodologijom provelo u Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj te Ličko-senjskoj županiji, a ono, kako je obrazložio Petar Bezinović, omogućuje praćenje pojave, testiranje efikasnosti programa prevencije i usporedbe među školama, gradovima i županijama.

(Hina) xdspo ydd

Pročitajte više