PULA: o honorarima za čelnike talijanske unije

Tršćansko Narodno sveučilište danas je na zahtjev predsjednika Zajednice Talijana u Puli i Opatiji Tullija Persija i Piera Nutrizija dostavilo podatke za oko 400 osoba koje su za 2001. i 2002. dobili honorare i naknade od novca koji je talijanska vlada doznačivala za djelovanje pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

Taj dokument Persi je danas razdijelio novinarima u Puli.

Po riječima predsjednika Zajednice Talijana u Puli Tullija Persija od 17 milijarda talijanskih lira, koliko talijanska vlada na godinu doznači za aktivnost pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, s oko pet milijarda plaćaju se honorari. On pretpostavlja kako Skupština Talijanske unije nije donijela odluku o isplati naknada za čelnike i članove Predsjedništva i Izvršnog odbora.

U opsežnoj dokumentaciji, koju je potpisao član Upravnog odbora tršćanskoga Narodnog sveučilišta Piero Collaviti, najveće svote isplaćene su čelnicima i članovima Predsjedništva i Izvršnog odbora Talijanske unije za prošle dvije godine. Po tom dokumentu, te svote dosežu ukupno 1,2 milijuna kuna, 16,8 milijuna talijanskih lira i 7,2 milijuna slovenskih tolara.

Po tim podatcima najviše je isplaćeno predsjedniku Talijanske unije sa sjedištem u Rijeci Mauriziju Tremulu, oko 162 tisuće kuna i 16,6 milijuna lira, čime su, među ostalim, podmireni troškovi za mobitel i gorivo. Osim Tremula honorare i naknade dobili i bivši predsjednik Talijanske unije i sadašnji istarski dožupan Giuseppe Rotta, koji je u dvije godine dobio 143.584 kune, te predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli koji je primio 55.161 kunu.

U izjavi za Hinu Rotta je potvrdio da je od 1992. do srpnja 2002. kao predsjednik Talijanske unije dobivao 700 tisuća lira mjesečnog honorara, plaćene putne i telefonske troškove.

Inače, predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Silvano Zilli u početku je siječnja zatražio ostavku članova Upravnog odbora Narodnog sveučilišta u Trstu zbog odluke o blokadi novca za financiranje Unije, koji dobiva preko Narodnog sveučilišta od talijanske vlade.

Taj su čin u zajedničkom priopćenju osudili predsjednici Zajednice Talijana u Puli, Opatiji, Mošćeničkoj Dragi, Splitu, Gambocu (kod Buja) i Buzetu, koji su dali punu potporu članovima Uprave tršćanskog Sveučilišta.

Član Upravnog odbora Sveučilišta Piero Collaviti za Hinu je izjavio da je Talijanska unija do 31. prosinca prošle godine s Narodnim sveučilištem u Trstu trebala potpisati ugovor o financiranju aktivnosti pripadnika talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji. Međutim ugovor još nije potpisan jer, kaže Collaviti, Talijanska unija traži da talijanska vlada izravno dodijeli novac njima, a ne kao do sada preko posrednika, odnosno Narodnog sveučilišta u Trstu, te su zato blokirane novčane doznake namijenjene Talijanskoj uniji.

Pročitajte više