Pula: Počelo suđenje okrivljenicima za krijumčarenje 300 kg kokaina

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Puli danas je pod predsjedanjem suca Damira Krpana počelo suđenje četvorici okrivljenika za krijumčarenje 301,426 kilograma kokaina, zaplijenjenih u rujnu prošle godine.

Na optuženičkoj klupi su 60-godišnji Zagrepčani Duško Čubrilović i 45-godišnji Angel Andonov, 30-godišnji Duško Kotlar iz Slavonskog Broda i 61-godišnji slovenski državljanin Ernest Vergles iz Kopra.

Četvorica su uhićena 14. rujna prošle godine u lučici rovinjskog autokampa "Veštara" kad su s jedrilice "Adelante" prekrcavali pakete kokaina namijenjena hrvatskom i europskom tržištu.

Obrazlažući optužnicu, županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić kazao je kako su sva četvorica optužena za zlouporabu droga i krivotvorenje isprava. Na sučev upit osjećaju li se krivima sva četvorica su odgovorila niječno, a Andonov je dodao da se osjeća krivim samo za krivotvorenje isprava.

Danas je prikazana videosnimka koju je policija snimila inkriminirane noći nakon uplovljenja jedrilice na kojoj se vidi kako se okrivljenici kreću i sporazumijevaju svjetlosnim znacima dok prekrcavaju drogu.

Branitelj prvooptuženog Čubrilovića zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak ocijenio je da je ta videovrpca tehnički potpuno promašena i nevjerodostojna te je zatražio da se izuzme iz sudskog spisa kao dokaz. Dodao je kako se optuženici na snimci uopće ne mogu prepoznati, nego da se uočavaju samo obrisi "nekih ljudi koji hodaju lijevo ili desno".

Hodakov zahtjev poduprli su i drugi branitelji, čemu se usprotivio Nuić, držeći kako se na snimci vide "subjekti iz ovoga krijumčarskog lanca, koji su komunicirali pod šifrom veza M1, M2 i M3". Po Nuićevim riječima ni policije drugih država u takvim okolnostima ne raspolažu kvalitetnim snimkama jer policija snima u danim uvjetima bez odgovarajućih tehničkih mogućnosti.

Sudsko vijeće povuklo se na vijećanje i odbilo zahtjev branitelja da se videovrpca izuzme iz sudskog spisa.

U današnjoj je raspravi svjedočila vlasnica ugostiteljskog objekta u Veštru Nadia Zukerić, predstavivši se kao dugogodišnja prijateljica obitelji Čubrilović. Na upit suca Krpana potvrdila je kako su u tijeku uhićenja na terasi njezina objekta za stolom zajedno sjedili Čubrilović i Kotlar.

Suđenje se nastavlja 25., 26. i 27. svibnja svjedočenjem Dubravka Belana, suvlasnika jedrilice "Adelante" kojom je droga iz Latinske Amerike dopremljena do Rovinja.

Pročitajte više