Pula: Pravobranitelj Klarić zadovoljan socijalnom slikom Istre

PUČKI pravobranitelj Ante Klarić, koji ovoga tjedna u okviru programa "Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja" boravi u Istarskoj županiji, zadovoljan je općom slikom i socijalnom situacijom u istarskoj regiji, rekavši da se lokalna samouprava u Istri uglavnom vrlo dobro nosi s problemima koji se pred nju postavljaju.

Međutim, dodao je, tijekom današnjeg susreta s istarskim županom Ivanom Jakovčićem uočeno je kako građani još uvijek ne razlikuju koja su pitanja u nadležnosti lokalne, a koja u nadležnosti državne uprave. Po njegovim riječima, najviše primjedaba u razgovoru s građanima stiglo je upravo o pitanjima o kojima skrbi državna uprava poput devastacije prostora, bespravne izgradnje ili zadiranja u pomorsko dobro na što tijela lokalne samouprave, kako je rekao, "ne mogu djelovati jer nemaju nikakve ovlasti".

"Smatram da je iznimno važno proširiti ovlasti lokalne samouprave te joj samim time treba osigurati i značajnija sredstva jer će se time problemi rješavati daleko brže i efikasnije", ustvrdio je pučki pravobranitelj Ante Klarić.

Istarski župan Ivan Jakovčić kazao je da su nezaposlenost, ovisnost i nezadovoljavajuća socijalna i zdravstvena skrb te devastacija prostora ključni problemi s kojima se lokalna i regionalna samouprava u Istri moraju danas uhvatiti u koštac. Dodao je kako županijsko poglavarstvo čini velike napore u stvaranju uvjeta za realizaciju obećanja o prepolovljavanju broja nezaposlenih u Istri do konca mandata 2005. godine.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više