Pula: Predstavljen projekt "Istarska enciklopedija"

U SKLOPU 9. sajma knjige u Istri danas je na Filozofskom fakultetu u Puli predstavljen projekt Istarske enciklopedije, a po riječima ravnatelja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža" Vlahe Bogišića riječ je o prvoj u nizu regionalnih enciklopedija.

"Istarska enciklopedija bavi se Istrom kao jednom od hrvatskih povijesnih zemalja, područjem dubokih povijesnih slojeva u tragovima pamćenja i materijalne kulture civilizacija i naroda koji su ostavili svoj biljeg i povjerili nam ga kao zalog i kriterij razumijevanja vlastitih mogućnosti", naglasio je Bogišić.

Na čelu autorskog tima su urednici Robert Matijašić i Miroslav Bertoša.

Enciklopedija bi trebala imati više od tisuću stranica i tri tisuće članaka kojima će, uz brojne fotografije, karte, tablice i grafikone, u jednom svesku biti predočeni bogati slojevi istarskog naslijeđa i modernog rasta.

Po riječima jednoga od urednika Istarske enciklopedije Miroslava Bertoše, ideja o enciklopediji zaokupila je nekoliko istarskih naraštaja, a uz potporu Istarske županije i Odbora edicije taj višegodišnji san i cjelokupni projekt trebao bi biti gotovo već 2005. godine.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više