Pula: Prikupljen 5000. potpis za referendum u Istri

ČLANOVI Odbora za referendum o istarskom zemljištu izvijestili su danas novinare da je prikupljeno pet tisuća potpisa na zahtjev za raspisivanje referenduma kojim se traži revizija prodaje istarskog zemljišta, i koji se od subote potpisuje u cijeloj Istarskoj županiji.

Anka Pehar iz Pule svoj je potpis na zahtjev stavila na štandu na pulskoj gradskoj tržnici, a tom su joj prigodom članovi Odbora za referdnum uručili buket s pet crvenih ruža i prigodnu plaketu s ugraviranim tekstom "5000. potpis za raspisivanje referenduma o istarskom zemljištu".

Konferenciju za novinare održali su i članovi udruge "Mladi grada" koji su odlučili pristupiti Odboru za referendum jer, kako su rekli, "smatraju da rasprodaja Istre neće pomoći zapošljavanju mladih, nego će inozemni ulagači, ako uz pomoć županijskih vlasti dođu u posjed tog zemljišta, zapošljavati jeftinu radnu snagu".

"Mi mladi razočarani smo što Vlada nije provela reviziju pretvorbe i privatizacije, što je bilo jasno predizborno obećanje građanima", kazao je predsjednik udruge "Mladi grada" Dean Buić. Po njegovim riječima u Istri se to odnosi na pretvorbu i privatizaciju zemljišta, osobito na Barbarigi odnosno Dragoneri, gdje je u bescijenje prodano milijun četvornih metara zemlje za samo pet eura po metru. Buić nadalje drži kako ljudi koji na taj način raspolažu imovinom ne zaslužuju da vode projekt "Brijuni-Rivijera".

"Zarada od mešetarenja zemljištem neće biti uložena u zapošljavanje. Da se to htjelo, najprije bi se zemljište urbaniziralo i zatim prodalo. Ovako dobit ide u privatne džepove, a ne za razvoj Istre", zaključio je Buić.

Predsjednik Studentskog zbora Fakulteta ekonomije i turizma u Puli i predsjednik Udruge Dalmatinaca Filip Zoričić kazao je da će se, bude li potrebno, organizirati i prosvjedi nakon potpisivanja zahtjeva za raspisivanje referenduma.

Organizatori potpisivanja peticije očekuju da će do 5. kolovoza, do kada traje akcija, prikupiti i deset tisuća potpisa.

(Hina) dspo dd

Pročitajte više