Pula: U uljaniku dogovorena isplata dijela dobiti iz 2002.

U SPORU sindikata i Uprave pulskog brodogradilišta "Uljanik" o plaćama, danas je postignut dogovor o prijedlogu za isplatu dijela dobiti iz 2002. godine u ukupnom iznosu od 2,5 milijuna kuna svim radnicima na razini Grupe Uljanik i to po načelu jednakog iznosa za sve radnike.

To je dogovoreno nakon odvojenog sastanka Uprave s predstavnicima Sindikata metalaca Hrvatske, a zatim i sa Sindikatom Istre i Kvarnera, a uz posredovanje ministra gospodarstva Ljube Jurčića i predstojnika vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomira Begovića.

Shodno toj odluci, kako je na konferenciji za novinare izvijestio ministar Jurčić, svaki će radnik Uljanika dobiti neto po 450 kuna.

Ujedno je dogovoreno da zajedničko tijelo za tumačenje odredaba Kolektivnog ugovora izvijesti Upravu o primjeni i provedbi pojedinih odredaba tog ugovora te da se predlože aktivnosti za provedbu Kolektivnog ugovora.

Predstavnici Sindikata metalaca Hrvatske tijekom današnjih razgovora izrazili su spremnost da se odgodi ispunjenje zahtjeva za povećanjem najniže osnovne plaće i to do zajedničkog razmatranja šestomjesečnih rezultata poslovanja za 2003. godinu.

Ministar Jurčić izrazio je zadovoljstvo što je danas učinjen korak naprijed u socijalnom dijalogu koji će, kako je rekao, "stvoriti atmosferu veće suradnje između sindikata, uprave, GSV-a i Ministarstva gospodarstva u kreiranju Uljanika kao još uspješnije kompanije".

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marijanović kazao je kako je samo donekle zadovoljan ishodom razgovora. Rekao je kako se nada da će se nakon šestomjesečnog sagledavanja ekonomskih i financijskih mogućnosti moći razgovarati o njihovu zahtjevu za povećanjem plaća.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić ustvrdio je da će i ubuduće, kada se bude iskazivala dobit Uljanika, tražiti podjelu dijela dobiti i radnicima.

Predsjednik Uprave "Uljanika" Karlo Radolović izjavio je da nije u potpunosti zadovoljan ishodom rezultata jer, po njemu, ne postoje realne mogućnosti za bitna poboljšanja socijalnog položaja zaposlenih.

"Utjecaj dolara na sveukupno poslovanje Uljanika je velik, no pad tečaja američkog dolara je viša sila koja značajno utječe na smanjenje ukupnog prihoda, na što poslovodstvo, kao ni država, u ovom trenutku ne mogu utjecati", rekao je ministar Jurčić.

Dodao je kako je zahtjev Sindikata metalaca Hrvatske za povećanjem osnovice plaće s 1310 na 1650 kuna danas teško izvediv jer je u trenutku kada je taj zahtjev definiran tečaj dolara bio 7,5 kuna, a sada je 6,5 kuna.

(Hina) dspo ln

Pročitajte više