PULA: ZAPOČEO SASTANAK VIJEĆA JUGOISTOČNE EUROPE

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova Žarko Katić otvorio je danas godišnji sastanak Vijeća jugoistočne Europe za civilnovojno planiranje u kriznim situacijama, koji je okupio tridesetak sudionika i predstavnika služba civilne zaštite iz 11 država.

Po njegovim riječima u proteklih je godinu dana Vijeće pratilo svoje članice od kojih je, kako je rekao, "Slovenija ušla u Europsku uniju, Bugarska i Rumunjska su uznapredovale prema članstvu, a Hrvatska statusom kandidata zakoračila u tom smjeru".

Katić drži da su te promjene izravno utjecale na Vijeće jer se i u području zaštite i spašavanja razvija integracija nacionalnih sustava unutar Europske unije. Međutim, dodao je, ta integracije nije i ne treba biti zapreka ili nadomjestak za regionalnu suradnju.

U našem području djelovanja najvrjednija i najbolja je pomoć susjeda te je razvoj pa i institucionaliziranje regionalne suradnje kvalitetan prinos razvoju širega sustava, ustvrdio je Katić.

Izvijestio je kako će članovi Vijeća jugoistočne Europe za civilno-vojno planiranje u kriznim situacijama na sastanku analizirati djelovanje radnih skupina Vijeća za planiranje i vježbe, za standarde i procedure, za upravljanje informacijama te za informacijsku tehnologiju. Raspravljat će i o mogućnostima ustroja regionalne informacijske mreže među službama.

Hrvatska je postala članicom tog tijela na sastanku Vijeća u Sofiji u travnju 2001., a kako se danas čulo, suradnja u sklopu Vijeća temelji se na godišnjim sastancima te vježbama i radionicama u kojima predstavnici država razvijaju konkretne oblike suradnje u svim područjima važnima za sprječavanje i uklanjanje posljedica katastrofa.

Na sastanku sudjeluju predstavnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Makedonije, Moldavije, Rumunjske, SAD-a, Slovenije, Turske i Hrvatske.

(Hina) xdspo yln

Pročitajte više