Pula: Žufić opovrgnuo navode odbora za referendum u Istri

PREDSJEDNIK istarske Županijske skupštine Stevo Žufić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli opovrgnuo tvrdnje u letku Odbora za referendum o reviziji prodaje istarskog zemljišta, koji se od 5. srpnja do 5. kolovoza dijeli građanima Istre.

Ne odgovara istini tvrdnja da je "u brijunskom priobalju na području Barbarige prodano milijun kvadrata istarskog zemljišta za pet eura po četvornome metru", i to privatnoj tvrtki kojom on osobno upravlja, rekao je Žufić.

"To je čista dezinformacija. Privatnoj tvrtki AB Maris, u kojoj sam ja jedan od članova Uprave, prodano je 750 tisuća kvadratnih metara, i to ne po pet eura, nego po sedam eura po metru kvadratnom", rekao je i dodao da je ostatak zemljišta prodan drugoj tvrtki "Daria" d.o.o. iz Poreča, koju on nikada nije predstavljao niti zastupao.

Po njegovim riječima, nije istinita ni tvrdnja o prodaji zemljišta u Barbarigi, po kojoj je "Županijska skupština nakon prodaje, a ne prije nje, donijela promjene prostornog plana i urbanizirala to zemljište i tako mu je znatno povećana vrijednost".

"I tom se tezom obmanjuje javnost. Zemljište koje je kupila tvrtka AB Maris urbanizirano je još godine 1983., kada je na ondašnjoj sjednici Skupštine općine Pule prihvaćen Provedbeni urbanistički plan Barbariga-Mandriol", rekao je Stevo Žufić, ističući kako je taj plan još na snazi i da bi se po njemu mogli izgraditi turistički objekti s 6000 mjesta u autokampu te 3000 postelja u turističkome naselju.

Po tom planu, može se izgraditi marina i dvije športske lučice te mnogi trgovačko-ugostiteljski objekti i sadržaji za cijeli kompleks. "Nažalost, neki inicijatori potpisivanja peticije i sami su u tome sudjelovali, poput Luciana Delbianca, koji je kao predsjednik Skupštine općine Pule godine 1992. potpisao odluku o izmjenama i dopunama tog provedbeno-urbanističkog plana", rekao je Žufić.

Također je istaknuo da je na jednoj sjednici Županijske skupštine zemljište u Barbarigi iz građevinskog zemljišta prenamijenjeno u zemljište za rekreaciju radi izgradnje golf-igrališta. Projekt Dragonera, dodao je, prenamijenjen je iz zone rekreacije u građevnu zonu radi izgradnje turističkog objekta s 1600 postelja.

"S obzirom na to da se u letku koji se dijeli građanima mene osobno u negativnom smislu povezuje sa svim tim radnjama, morat ću zaštiti svoje interese i protiv Odbora za referendum i pojedinaca podignut ću privatnu tužbu zbog klevete", istaknuo je predsjednik istarske Županijske skupštine Stevo Žufić.

Odbor za referendum jučer je izvijestio da je prikupljeno 5000 potpisa za referendum o reviziji prodaje istarskog zemljišta, a očekuje da će do 5. kolovoza, do kada traje akcija, za referendum biti još toliko građana Istre.

Pročitajte više