Pupovac razgovarao sa Semnebyjem o povratku izbjeglih

POTREBNO je osigurati uvjete za povratak izbjeglih, a ne raditi samo na promjeni stajališta prema povratnicima, rekao je u srijedu u Zagrebu zastupnik Milorad Pupovac koji se kao predsjednik saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju sastao s voditeljem misije OESS-a veleposlanikom Peterom Semnebyjem.

Prošlog tjedna Semneby je s ministrom mora, turizma, prometa i razvitka Božidarom Kalmetom i ministrom vanjskih poslova Miomirom Žužulom najavio pokretanje kampanje informiranja o održivom povratku izbjeglih. S obzirom da je posljednje istraživanje, koje je proveo OESS, pokazalo da postoji interes izbjeglica za povratak Semneby je tada rekao kako kampanja ima tri cilja - motivirati izbjeglice i prognanike da donose odluke na temelju informiranosti; promicati pomirbu, toleranciju i multikulturalnost u zajednicama koje primaju povratnike u cilju izgradnje integriranog društva te pomoći hrvatskim vlastima u provedbi politike omogućavanja povratka onima koji to žele.

"Interes hrvatske Vlade, OESS-a i srpske zajednice jest da ova kampanja pored razrušenih sela, kojih još uvijek ima više od obnovljenih, ne bude kampanja gradnje Potemkinovih sela nego kampanja za obnovu života naselja i okolnosti u kojima će ljudi živjeti", rekao je Pupovac.

"Za nas je mnogo bitnije da se radi na promjeni uvjeta u kojima žive a ne samo na promjeni stajališta", rekao je Pupovac.

Semneby je kazao kako je istraživanje pokazalo da je na pitanje bi li se vratili kada bi im kuće bile obnovljene, 42 posto ispitanika odgovorilo pozitivno. Kako se pokazalo da su obnovljene kuće i uvjeti za život bitni izbjeglicama i povratnicima potrebno ih je osigurati svima koji se žele vratiti, rekao je veleposlanik Semneby.

Istaknuvši kako je OESS posljednje četiri godine obilno pomagao Vladu donacijama ili kreditima Europske banke za obnovu i razvoj Pupovac je rekao da je Vladi postavljeno pitanje kako je taj novac trošen.

Treba stvoriti pretpostavke odnosno proračunska sredstava za obnovu i za razvoj pojedinih područja kako bi se osigurao povratak, rekao je Pupovac.

(Hina) xbis yps

Pročitajte više