Pušenje kanabisa oštećuje pluća

PUŠENJE kanabisa nije tako bezazleno kao što se čini na prvi pogled jer može uzrokovati oštećenje pluća, objavili su britanski znanstvenici.

Redovito pušenje tri ili četiri cigarete kanabisa na tjedan, čak i u razdoblju kraćem od šest godina, može utjecati na funkciju pluća i tijelu oduzeti antioksidante koji štite stanice od oštećenja koje može dovesti do bolesti srca i raka.

"Redovitim pušenjem kanabisa, pluća gube zaštitne antioksidantne substance... i to može imati kronične dugoročne posljedice na zdravlje", kazala je doktorica Sarah Nuttall sa sveučilišta u Birminghamu.

Tijekom istraživanja u kojemu je sudjelovalo 20 dobrovoljaca u dobi od 19 do 30 godina, među kojima je bilo nepušača i onih koji su pušili duhan i kanabis, Nuttall i njezini suradnici ispitali su uzorke krvi, mjerili funkcije pluća i testirali markere na antioksidante.

Nuttall je rezultate istraživanja predstavila na nedavno održanom sastanku britanskih liječnika u Londonu.

"Otkrili smo da pušači, za razliku od nepušača, imaju oštećenu funkciju pluća", kazala je Nuttall.

"Rezultati ovog istraživanja važni su posebice za mlade, jer je primijećeno da oni sve više uživaju u kanabisu, a ta navika - dosad smatrana bezopasnom zabavom - može imati dugotrajne posljedice na zdravlje", ističe britanska znanstvenica.

Neke europske zemlje zauzele su prilično liberalan stav prema kanabisu. Iako je tehnički zabranjen u Nizozemskoj, ta se droga može kupiti i pušiti u posebnim kafićima diljem zemlje

Nizozemska je također prva zemlja na svijetu koja je kanabis stavila na popis lijekova koji se dobivaju na recept, a namijenjeni su kronično bolesnim pacijentima.

(Hina) nab dgk

Pročitajte više