Pušenje, loša ishrana i neaktivnost ubiju najviše Amerikanaca

PUŠENJE je prvi uzrok smrti Amerikanaca, a sve više mu se približava loša ishrana i neaktivnost, pokazalo je u utorak istraživanje američke vlade.

U 2000. zbog pušenja kao posrednog uzroka umrlo je 435.000 ili 18 posto Amerikanaca i bilo je glavni uzrok smrti američkih građana. Loša ishrana povezana s gojaznošću i neaktivnošću ubila je 400.000 Amerikanaca i postala drugi po značaju uzrok njihove smrti, objavio je američki Centar za kontrolu i sprječavanje bolesti.

Autorica istraživanja i direktorica CDC-a Julie Gerberding nazvala je rezulatate studije "tragičnim" i ostvarenjem najgorih strahova.

Gojaznost se u posljednjih desetak godina približila duhanu kao uzroku smrti Amerikanaca i ukoliko nastavi taj trend postat će prvi uzrok.

"Gojaznost mora biti posao broj jedan za nas u smislu kroničnih bolesti", rekla je Gerberding.

Ona dakako preporuča da oni koji puše prestanu pušiti, a oni koji ne puše da i ne započinju, a za borbu protiv gojaznosti bolju ishranu i više aktivnosti.

Analiza podataka za 2000. godinu pokazala je da je skoro polovica od 2,4 milijuna smrti Amerikanaca izazvana posrednim uzrocima vezanim uz stil života koji se mogu spriječiti kao što je pretjerano pijenje, prometne nesreće te pušenje i nezdrava ishrana. Pušenje i gojaznost povezana s neaktivnošću povećavaju rizik od tri glavna neposredna uzroka smrti Amerikanaca: srčanog udara, raka i kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte više