Pusić: Pobjeda na izborima je naša odgovornost

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić izjavila je danas da je cilj HNS-a pobijediti na parlamentarnim izborima desnu koaliciju, ocijenivši da je to moguće sa sadašnjim koalicijskim partnerima HNS-a SDP-om i HSS-om.

HNS je danas zaključio svoju predkampanju provedenu u 89 gradova u Hrvatskoj, i kreće u predizbornu kampanju pod geslom "Gradimo budućnost zajedno".

"Od sutra trčimo finiš, a pobjeda je naša odgovornost, jer s našim koalicijskim partnerima imamo jasno definiranu zadaću - dovesti Hrvatsku na standarde EU, kako bi bila primljena u njezino članstvo", rekla je Pusić.

Upitana, od kuda crpi optimizam, da će lijeva koalicija pobijediti na izborima i s obzirom na nedefinirani stav HSS-a kojoj će se koaliciji pridružiti nakon izbora - Pusić je odgovorila: "Da HSS nema bitnih mogućnosti zbog kojih bi odustao od projekta na kojemu je u ovoj Vladi radio četiri godine".

Dodala je kako smatra da je HSS trenutačno samo ostavio prostor za eventualno odlučivanje o koalicijskom savezu nakon izbora.

"Ako HNS postigne dobre rezultate na izborima, računamo da će HSS biti s nama", rekla je Pusić.

Istaknula je da su političke opcije koje se nude biračima apsolutno različite, jer nemaju ni po čemu jednake rezultate, a ni vjerodostojnost da realiziraju ono što zastupaju kao svoje ciljeve.

"Na desnici bi HDZ-u trebalo barem dvije godine da uvjeri svoje članstvo u ciljeve koje treba postići, a to je čekanje koje si Hrvatska ne može priuštiti", smatra Pusić.

HNS je u svojoj predkampanji, zaključeno je danas, prezentirao šest programa (reforma pravosuđa, javne uprave, gospodarstva, poljoprivrede, obrazovanja - od kojih je krovni projekt "u Europu s HNS-om"). "Programi su izazvali veliko zanimanje kod građana, ali ne i kod medija", rekla je Pusić.

Dodala je da je postojanje stranačkih programa i strategija vrlo važno za novi mandat lijeve koalicijske vlade, jer to će omogućiti "da se s radom počne odmah".

HNS je u predizbornoj koaliciji s PGS/SBHS-om, a s LS i SDP-om se još pregovara o eventualnom predizbornom koaliranju u nekim izbornim jedinicama.

Pusić je naglasila da je s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom postigla suglasnost da bi predizborana koalicija SDP-a i HNS-a u jednoj izbornoj jedinici imala važan simboličan značaj - demonstriranje odlučnosti da će sadašnja koalicija nastaviti potvrđivati svoje rezultate u idućem mandatu. Stoga izborne liste HNS-a čekaju do zadnjeg trenutka na eventualne izmjene, ako dođe do tih predizbornih koalicija, dodala je .

Vesna Pusić, nije nositeljica svih lista HNS-a, nego je to mjesto po izbornim jedinicama podijelila s HNS-ovim ministrom za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimirom Čačićem.

Pročitajte više