Pusić: Trebali smo pokušati sastaviti parlamentarnu većinu

PREDSJEDNICA Hrvatske narodne stranke (HNS) Vesna Pusić i danas je ponovila da su "s obzirom na tijesne izborne rezultate", stranke dosadašnje vladajuće koalicije trebale pokušati sastaviti parlamentarnu većinu.

"Apsolutno je za to bilo šanse i po mom mišljenju trebalo je na tome raditi", ustvrdila je Pusić na konferenciji za novinare.

"Vidjet ćemo ima li dalje šanse za to, no sada je očito da će prvi pokušaj da sastavlja vladu dobiti Ivo Sanader", dodala je.

Na upit, je li ju Ivica Račan obavijestio o stajalištu SDP-a da odustaje od pokušaja sastavljanja koalicijske vlade prije negoli je s tim izašao u javnost, odgovorila je potvrdno napominjući kako ga je pokušala nagovoriti da promijeni stajalište, ali da nije uspjela.

Odgovorila je da o eventualnom sastavljanju parlamentarne većine nije razgovarala s HSS-ovim predsjednikom Zlatkom Tomčićem.

Na upit s kim je sve o tome razgovarala, rekla je kako nije trenutak da o tome sada govori jer je, kaže, na dnevnom redu pokušaj HDZ-a da složi parlamentarnu većinu. "To ne bi bilo fer, kad svi sa svima razgovaraju, ali odgovori su bili takvi da me drže u uvjerenju da bi imali šanse složiti parlamentarnu većinu", dodala je.

Naglasila je da je HNS kao stranka doživio uspjeh na izborima jer je pet puta povećao broj zastupnika.

"To nam je važno, ali bi važnija bila pobjeda koalicije", rekla je i ustvrdila kako je HNS zauzeo prostor građanske opcije "koja je u Hrvatskoj oduvijek bila željena i tražena".

Ocijenila je kako će utjecaj pozicije i opozicije u parlamentu sada biti drugačiji kad većina nije tako drastična što je, zaključila je, zdravo za demokraciju.

Na upit što misli kakav će biti odnos nove državne sa zagrebačkom gradskom vlasti, koju zajedno obnašaju SDP i HNS, rekla da se "ekipa u Zagrebu mora maksimalno uozbiljiti" i vidjeti koji su im zajednički ciljevi.

Pročitajte više