PUTIN I MUBARAK TRAŽE RJEŠENJA ZA PROBLEME IRAKA I BLISKOG ISTOKA

Rusija i Egipat pozvali su zajednički u petak na veće međunarodne napore kako bi se se osigurala trajna obnova suvereniteta iračkog naroda.

"Nitko osim iračkog naroda nije sposoban voditi njegovu sudbinu i sudbinu njegove zemlje", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin nakon razgovora u Moskvi sa svojim egipatskim kolegom Hosnijem Mubarakom.

Dva su predsjednika razgovarala i o izraelsko-palestinskom sukobu.

Putin je kazao da će o tim pitanjima raspravljati i s američkim predsjednikom Georgeom W. Bushom telefonski u petak navečer dok se nastavljaju pripreme za novu rezoluciju UN-a o Iraku.

Moskva je ocijenila da postoje neke nedorečenosti u tesktu nacrta rezolucije koju su predložili SAD i Velika Britanija, posebice o tome kako bi nova iračka vlada trebala biti sastavljena prije 30. lipnja.

Mubarak je istaknuo da prijenos vlasti mora "očuvati multietničku i multivjersku prirodu iračkog naroda i osigurati suverenitet zemlje i nacionalnu sigurnost".

"Proces ne smije biti fiktivan i trebao bi prethoditi potpunom povlačenju međunarodnih snaga s iračkog teritorija", dodao je.

Osvrćući se na stanje na Bliskom istoku, Putin je istaknuo kako je potrebno da se sukobljene strane vrate na međunarodni mirovni plan, takozvane 'mirovne smjernice', jer je taj plan jedini koji može donijeti mir.

(Hina) xbis yrt

Pročitajte više