Putin ima plan B za izbjegavanje sankcija? Evo o čemu se radi

Foto: EPA

POSTOJI mogućnost da Rusija namjerava iskoristiti veze s Iranom kako bi zaobišla međunarodne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Naime, Moskva je u srpnju, nakon sastanka ruskog predsjednika Vladimira Putina s iranskim vodstvom, poslala svoje dužnosnike za trgovinu i financije, kao i rukovoditelje iz Gazproma i drugih kompanija, u Teheran kako bi se postavili temelji za bližu suradnju između dvije zemlje.

Proteklih tjedana Iran je također poslao dva službena izaslanstva u Rusiju. Među dužnosnicima su bili čelnik iranske središnje banke Ali Saleh Abadi, zamjenik ministra gospodarstva Ali Fekri i voditelj iranskog zakonodavnog odbora za gospodarstvo Mohammad Reza Pour Ebrahimi.

Putinov plan B

Iran bi, naime, mogao osigurati alternativnu rutu za prodaju sankcionirane ruske sirove nafte.

Ako Iran sklopi međunarodni nuklearni sporazum sa svjetskim silama, to bi za Putina predstavljalo savršeno tempirani plan B. Prema onome što trgovci nazivaju "swap" strategijom, Iran bi mogao uvoziti rusku sirovu naftu na svoju sjevernu obalu Kaspijskog jezera i zatim prodavati ekvivalentne količine sirove nafte u ime Rusije u iranskim tankerima koji isplovljuju iz Perzijskog zaljeva, piše Politico.

Iran bi prerađivao rusku naftu kako bi zadovoljio domaću potražnju, dok bi, zahvaljujući nuklearnom sporazumu, iranska nafta koja se izvozi s juga bila izuzeta od sankcija. No ovaj plan B ovisi o tome hoće li se obnoviti nuklearni sporazum prema kojem bi Iran ograničio svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje sankcija.

Mnogi diplomati uključeni u pregovore kažu da je dogovor blizu, iako ni SAD ni Iran nisu prihvatili najnoviji prijedlog EU.

Strategija zamjene

Strategija zamjene je u prošlosti imala različite razmjere uspjeha. Zamjene su morale biti obustavljene prije više od deset godina kada se Iran požalio da gubi novac na aranžmanu i da Rusija isporučuje sirovu naftu ispod standarda. Ovaj put Iran bi također morao pronaći način da premosti sve komplikacije povezane s prodajom ruske sirove nafte uz velike popuste na globalnim tržištima zbog sankcija.

Postoji više mogućih razloga zašto SAD nije prihvatio posljednji prijedlog EU glede nuklearnog sporazuma s Iranom. Washington je upozoravao Kinu da ne naoružava Rusiju u ratu protiv Ukrajine. Ipak, Iran se već priprema isporučiti naoružane bespilotne letjelice Rusiji. Ako SAD pristane na nuklearni sporazum, također bi riskirao otvaranje vrata neograničenom protoku oružja iz Irana u Rusiju.

Iran treba Rusiju

Iranu odgovara suradnja s Rusijom. Primjerice, ranije ovog mjeseca ruska svemirska agencija lansirala je iranski špijunski satelit u orbitu.

U svojim razgovorima s Irancima, ruski dužnosnici također su signalizirali da namjeravaju unaprijediti željezničku i cestovnu infrastrukturu do kaspijskog lučkog grada Astrahana kako bi se olakšala trgovina između dvije zemlje.Iranska tvrtka drži kontrolni udio u glavnoj luci ruske regije, Soljanki.

Tijekom ovotjednog posjeta sajmu automobilske industrije u Moskvi, zamjenik iranskog ministra industrije, Manouchehr Manteqi, rekao je da njegova zemlja istražuje suradnju s Rusijom u "željezničkom, zračnom i pomorskom prijevozu".

Daljnje područje suradnje su financije. Tijekom Putinova sastanka s iranskim vrhovnim vođom Khameneijem u srpnju razgovaralo se o smanjenju utjecaja dolara na globalnu trgovinu. Bankama obje zemlje zabranjen je SWIFT, sustav kojim dominira SAD i koji se koristi za olakšavanje međunarodne trgovine.

Pročitajte više