QEKU: KOSOVARI NISU ZAŠTIĆENI IZVAN KOSOVA



PRIŠTINA, 23. listopada (Hina) - Zapovjednik Kosovskog zaštitnog korpusa, general Agim Qeku vratio se u četvrtak poslije podne u Prištinu nakon što ga je skoro 12 sati držala slovenska policija na

temelju tjeralice iz Beograda. L

Qeku je u prištinskoj zračnoj luci izjavio novinarima da "nije zabrinjavajuće to što je Srbija podigla optužnice protiv njega i mnogih drugih građana Kosova, nego zabrinjava to što je Interpol priznao srpske tjeralice i što međunarodna zajednica prizna legitimitet Srbije nad građanima Kosova".

General Qeku je kritizirao međunarodnu administraciju i policiju na Kosovu što nisu upozorili istaknute kosovske osobe da mogu imati probleme na putovanjima izvan Kosova i što nisu nastojali na tome da se te optužnice proglase nevažećim za građane Kosova.

Slovenska policija je u srijedu u ljubljanskoj zračnoj luci uhitila Agima Qekua na temelju međunarodne tjeralice, koju je pokrenuo odjel Interpola Srbije i Crne Gore. Qeku ima i hrvatsko državljanstvo i uhićen je s hrvatskom putovnicom.

On je bivši časnik Hrvatske vojske, u koju se uključio krajem 1991. godine i kojoj je obnašao visoke dužnosti. Umirovljen je u činu brigadira. U akciji "Medački džep" teško je ranjen. Godine 1999. bio je zapovjednik u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a zatim zapovjednik Kosovskog zaštitnog korpusa.

(Hina) bb sv

Pročitajte više