Račan i Tomčić: Prije odmora moguće i o predsjedničkom kandidatu

ČELNICI SDP-a i HSS-a Ivica Račan i Zlatko Tomčić potvrdili su danas da će se sastati još jednom prije ljetne stanke, no nisu precizirali hoće li se tom prilikom dogovarati o zajedničkom kandidatu za predsjednika države.

Na našem prvom sastanku ta je tema samo "nominirana" kao zajednička, sve ostalo su izmišljotine, hoćemo li je na drugom sastanku dotaknuti, vidjet ćemo, izjavio je Tomčić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Račanom u Hrvatskom saboru.

Račan je dometnuo da su nervoza i kalkulacije oko toga pitanja nepotrebni i ishitreni, "uključujući i nervozu samog predsjednika države ".

Ponovio je kako će osobno zagovarati da SDP podrži Stjepana Mesića kao predsjedničkog kandidata, pod uvjetom da nastavi politiku s "kojom smo suglasni", ali da konačnu odluku o tome donosi stranka.

Račan i Tomčić kritizirali su rebalans državnoga proračuna što ga je predložila Vlada, ocijenili da ni rebalans, kao ni proračun za 2004., nije razvojan, da Vlada odustaje od zacrtanih reformi, znatno smanjuje sredstva za investicije u lokalnu samoupravu, a da njena obećanja o smanjenu javne potrošnje ostaju tek deklaracija.

Takva Vladina politika ne vodi dobrom, izjavio je Račan.

Tomčić je posebno nezadovoljan što se rebalansom dodatno režu sredstva poljoprivredi, pa HDZ-ovu vlast proziva da bitno onemogućava prilagodbu domaće poljoprivrede zahtjevima EU.

Čelnici SDP-a i HSS-a navode da su se u koalicijskoj vlasti njihove stranke uvijek uspijevale dogovoriti oko proračuna, da u četiri godine dugoj koaliciji nije sve bilo sporno i svađalačko.

Nitko ne može nabrojati više do tri-četiri ozbiljna sukoba među nama, ali nitko ne može zanijekati da je bivša, koalicijska Vlada bila uspješna, ustvrdio je Tomčić.

Na novinarski upit kako su bili uspješni, ako su izgubili izbore, Račan je, zahvalivši novinaru na bezobrazno intoniranom pitanju uzvratio da su izvukli pouke, te da ne bi imao ništa protiv da i Sanaderova Vlada ima sporova, ali da osigurava razvoj i visoku stopu gospodarskog rasta.

Pročitajte više