Račan impresioniran susretom s Papom

JEDNAKO sam impresioniran današnjim susretom sa Papom Ivanom Pavlom II. kao i prvi put za susreta u Rimu, impresionirao me svojom duhovnom snagom, vitalnošću koju je pokazao u razgovoru, ne samo sa mnom, nego i s drugim sugovornicima, izjavio je premijer Ivica Račan nakon današnje audijencije u koju ga je sa suprugom Dijanom Pleštinom primio Papa.

"Osobno naglašavam njegov živi interes za Hrvatsku, za stanje u regiji i šire. To je na liniji njegovih poruka koje imaju sasvim sigurno univerzalno značenje i zato su prihvatljive mnogim ljudima dobre volje neovisno o njihovom vjerskom, političkom ili nacionalnom opredjeljenju", rekao je premijer Račan.

Na upit o čemu je razgovarao sa Svetim Ocem Račan je kazao da se razgovor nastavio na onaj prethodni u Rimu.

Tada sam rekao da je definitivno opredjeljenje ove zemlje neovisno o tome tko je na vlasti, da Hrvatska u svom razvoju pokazuje definitivnu pripadnost kršćanskoj, demokratskoj i europskoj civilizaciji i da dalje ide u tom pravcu.

Razgovarali smo i o trogodišnjem pomaku u Hrvatskoj i u regiji. I zbog svojih širokih poruka Sveti Otac je zainteresiran za stanje u regiji, rekao je Račan, dodajući da će Papa vrlo brzo posjetiti i susjednu BiH, te da mu je spomenuo i posjete još nekim zemljama u regiji.

Odgovorio je da sa Svetim Ocem nije razgovarao o odnosima hrvatske države i Crkve.

Ta se pitanja uspješno rješavaju u dijalogu državnih i crkvenih struktura u Hrvatskoj. O tome ste, rekao je novinarima, imali priliku i nedavno čuti od nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića, rekao je premijer.

Osobito smo zahvalni Svetom Ocu na podršci koju je pružio Hrvatskoj u vrijeme kad joj je bilo najteže u vrijeme borbe za neovisnost. Izuzetno je važna i podrška koju Hrvatska i danas ima u Svetom Ocu kada činimo velike napore da postanemo punopravni članovi Europske unije. Njegova poruka i podrška u tom pravcu je bez ostatka i za nas je dragocjena, rekao je premijer Račan.

Ako smo u teškim trenucima borbe za neovisnost pobijedili zahvaljujući podršci Pape učinit ćemo to sasvim sigurno i ovaj put kad je riječ o njegovoj podršci o ulasku u Europsku uniju, istaknuo je premijer Račan.

Rekao je da ga kao predsjednika Vlade podrška Svetog Oca osobito čini radosnim kao i ogromnu većinu ljudi u Hrvatskoj.

Zahvalan sam Svetom Ocu, dodao je, za njegov dolazak u Hrvatsku. Znamo što znači stoti posjet i da je bio njegov izbor da upravo dođe u Hrvatsku i to treći put u relativno kratkom vremenu. Napokon obići u ovih nekoliko dana Hrvatsku gotovo je bez presedana ako se usporede njegovi posjeti drugim zemljama. Poželio sam da Sveti Otac nadoknadi i posjet ostalim dijelovima Hrvatske, da dođe još jedanput.

Navodeći da Papa posjet Hrvatskoj završava sutra, Račan je zahvalio svima koji su pokazali koliko cijene Svetog Oca i te još jednom istaknuo što za ljude ove zemlje znači njegova podrška.

To se, dodao je, vidjelo i na licima svih koji su se s njim susreli, i Sveti je Otac izuzetno zadovoljan posjetom.

Premijer je zahvalio svima koji su pridonijeli dolasku Svetog Oca u Hrvatsku i organizaciji.

Često puta riječ je o malim-velikim ljudima bez čijeg doprinosa ovaj posjet ne bi bio uspješan, rekao je Račan.

Pročitajte više