Račan: Inzistiranje na smjeni ministrice turizma na startu sezone ne bi bilo mudro

PREMIJER Ivica Račan ocijenio je danas da ne bi bilo mudro inzistiranje na smjeni ministrice turizma nekoliko mjeseci prije izbora i na samom startu turističke sezone.

"Sigurno kritički sud može biti dovoljan", kazao je Račan na Hrvatskom radiju govoreći o saborskoj raspravi o slučaju privatizacije Sunčanog Hvara i inzisitranju HSS-a da se Vlada ogradi od izjava ministrice Pave Župan Rusković, ili traženju njene smjene.

Ministrica Župan Rusković u izjavama je, i nakon što je Vlada poništila odluku o prodaji Sunčanog Hvara slovenskim Termama Čatež, ustrajala u ocjeni kako je ta ponuda bila najbolja.

Premijer je ocijenio da te izjave nisu naročito korektne. "Svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali ako je riječ o članovima Vlade oni su dužni braniti stav Vlade. (...) Tu je ministrica pogriješila", kazao je Račan.

Istaknuo je kako to, na žalost nije usamljen slučaj i nije prvi put da su pojedini članovi Vlade odstupili od stava Vlade. "U toj stvari treba biti pošten i ne slomiti kandžiju na nestranačkim ministrima, jer je to teže napraviti na stranačkim", rekao je.

Premijer Račan i danas je ponovio kako bi se redovni parlamentarni izbori trebali održati sredinom jeseni. Naša orijentacija je da izbori budu sredinom jeseni, a datum još treba precizirati, kazao je, dodajući da javna licitacija o datumu nema smisla.

Napomenuo je kako "neće biti lako neke ministre, koji već obilato sudjeluju u izbornoj kampanji, malo disciplinirati", ističući kako ne smije biti greške u poslu koji Vlada treba odraditi vezano za pristup EU.

Premijer je također ocijenio kako nije dobro da se neki projekti Vlade, kao npr. projekti cestogradnje, razvoja željeznice, predstavljaju kao projekti određenih stranaka, ili ministara. "Riječ je o projektima Vlade, a ako ih netko treba svojatati onda to trebaju svojatati građani Hrvatske, jer njihovim sredstvima su građeni i u funkciji su njihovih interesa, a Vlada ih je odobrila i nad njihovom provedbom bdije", kazao je.

Pročitajte više