Račan: Kao premijer sam doznao da POA prati moju suprugu

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan potvrdio je danas da je, kao premijer, doznao da je Protuobavještajna agencija (POA) pratila njegovu suprugu, a djelatnike POA-e je, kaže, na sastanku upozorio da taj postupak nije u skladu s propisima.

"Još kao premijer sam čuo o praćenju moje supruge, a jednom sam i reagirao o opravdanosti tog praćenja", kazao je Račan Hini.

Naglasio je kako o toj temi ne želi govoriti u kontekstu kampanje za predstojeće predsjedničke izbore.

"Poznato je da, kao premijer, nisam bio zadovoljan sigurnosnim službama, kao i to da neki među njima nisu bili zadovoljni mnome", kazao je Račan, ocjenjujući da su u njegovu mandatu napravljeni krupni pomaci u reformi i sređivanju službi.

"Očito taj korak nije bio dovoljan, i zato valja nastaviti sa sređivanjem stanja u službama, kako bi se onemogućila svaka deformacija i zloporaba u njihovu radu", rekao je Račan.

Kazao je i kako ga "zabrinjava ovaj korak unatrag u radu službi ka praksi 90-ih", te dodao kako "taj korak unatrag valja onemogućiti".

Račan je to rekao zamoljen da komentira napise u novom broju tjednika "Globus" koji je objavio da je 2002., POA na čelu s bivšim ravnateljem Franjom Turekom sigurnosnoj obradi podvrgla Dijanu Pleštinu, Račanovu suprugu.

"Slobodna Dalmacija" danas prenosi Turekovu izjavu da je Račan bio upoznat s tom provjerom i da ju je u dva navrata odobrila i sama Dijana Pleština. Prvi put kada se zapošljavala u Ministarstvo vanjskih poslova kada je popunila sigurnosni upitnik, a drugi put je provjeravana na zahtjev NATO-a kada je trebala sudjelovati na jednom njegovom sastanku, rekao je Turek.

Pročitajte više