Račan: Samo obnovljenim konsenzusom možemo riješiti probleme

PREMIJER Ivica Račan založio se danas za obnavljanje konsenzusa i partnerstva vezano uz izmjene radnog zakonodavstva.

´Svi smo u istom brodu i samo obnovljenim konsenzusom i partnerstvom možemo riješiti probleme koji su pred nama i o kojima svi ovisimo´, kazao je Račan govoreći poslije podne na Danu poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), čija je tema ´Izvozom do rasta i razvoja hrvatskog gospodarstva´.

Uvjeren je da će i sindikati koji su do sada načelno prihvaćali reformu tržišta rada i razumjeli potrebu za njome, ali i poslodavci, smoći dovoljno snage i odgovornosti da ne blokiraju taj proces.

Izmjene radnog zakonodavstva u cilju fleksibiliziranja tržišta rada, premijer je nazvao ´najgorčom pilulom´ koja će se uskoro morati progutati, a bez koje neće biti ni konačnog ozdravljenja.

Račan ističe potrebu efikasnije ekonomske politike i zaustavljanja kumuliranja trgovinskog deficita. Izvoz mora rasti po stopama većim od uvoza, a prihodi od rashoda. U strukturi porasta BDP-a domaću potražnju mora nadrasti inozemna. Stoga nema alternative izvoznoj orijentaciji hrvatskog gospodarstva i to kroz iskristaliziranu konkurentnu proizvodnju, poručio je.

Premijer naglašava da se nastavlja s privatizacijom gdje god ona ima ekonomskog smisla, te da je jasno da neće biti političkih kompromisa u privatizaciji želi li se dobro građanima.

Istaknuo je da Vlada čvrsto stoji iza projekta ekspanzije naših jakih tvrtki u regiju, da će pomoći i lakšem okrupnjavanju tih tvrtki unutar Hrvatske, u konkretnim zajedničkim projektima osvajanja drugih tržišta, pa i kroz privatizaciju.

Premijer je istaknuo da se razmišlja o svođenju svih poticajnih mjera u Agenciju za poticanje izvoza, a podržao je HUP u ustrojavanju kvalitetne poslovne škole.

Razmišlja se o produbljivanju postojećih poreznih olakšica za ulaganja u istraživanje, obrazovanje, tehnologiju, razmatra se odobravanje akvizicijskih kredita, pogodnosti kod preuzimanja poduzeća u stečaju. Razmatra se i koncept većeg sudjelovanja domaće prehrambene industrije u turističkoj ponudi, mogućnosti poticanja domaće proizvodnje kojom bi se nadomjestili pojedini uvozni proizvodi, strože kontrole kvalitete uvezene robe kako bi se zaštitili od prekomjernog uvoza nekvalitetnih proizvoda.

Premijer je odgovorio i na nekoliko pitanja poduzetnika, pritom uz ostalo najavivši da će biti izrađen objedinjeni dokument strategije izvoza.

Pročitajte više