Račan u četvrtak u Bruxellesu predaje odgovore na upitnik

HRVATSKI premijer Ivica Račan u četvrtak će u Bruxellesu predati odogovore na upitnik Europske komisije njezinu predsjedniku Romanu Prodiju.

Premijer Račan će se tijekom jednodnevnog posjeta Bruxellesu, osim s Prodijem, sastati i s visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom te s belgijskim premijerom Guy Verhofstadtom.

Hrvatska Vlada je prošli tjedan usvojila odgovore na upitnik, na kojima su radila sva tijela državne uprave. Pripremljeni odgovori daju vrlo sadržajni, detaljni i stručni pregled svih aspekata rada i života u Hrvatskoj, njezinih državnih struktura, temeljnih razvojnih politika i razine sadašnje usklađenosti sa standardima i kriterijima EU-a. Na temelju tih odgovora, ali i iz drugih izvora, Europska komisija dat će ocjenu o hrvatskoj kandidaturi za članstvo u EU što se očekuje do travnja 2004. godine.

U engleskoj verziji tekst odgovora na upitnik ima preko 3000 stranice te 4000 stranica priloga.

Predsjednik Europske komisije Romano Prodi predao je 10. srpnja ove godine premijeru Račanu upitnik s 4560 pitanja s rokom za odgovore do 15. listopada.

Upitnik se sastoji od tri osnovna poglavlja: politički kriteriji; ekonomski kriteriji te sposobnost preuzimanja obveza i članstva koji sadrži ukupno 29 poglavlja pravne stečevine Europske unije (acquis communautaire).

Vijeće ministara EU-a je 14. travnja ove godine zadužilo Europsku komisiju da izradi mišljenje o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU-u, što ga je premijer Račan predao 21. veljače 2003. u Ateni.

Nakon što Komisija dovrši izradu mišljenja s ocjenom stanja i mogućnosti države za ispunjavanje uvjeta za članstvo, ona ga proslijeđuje Vijeću ministara, koje donosi konačnu odluku o kandidatskom statusu. Sljedeća faza, nakon stjecanja statusa kandidata, jest otvaranje pregovora o punopravnom članstvu. Hrvatska nastoji uhvatiti priključak za sljedeći krug proširenja EU-a zajedno s Bugarskom i Rumunjskom, kojima je članstvo obećano 2007. godine.

Pročitajte više