Račan: Vlada neće odustati od izmjena Zakona o radu

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas da Vlada ne namjerava popustiti sindikatima koji ultimativno traže da se odustane od izmjena Zakona o radu.

Mi možemo pasti, ali od toga ne možemo odustati, rekao je danas novinarima premijer Ivica Račan, izražavajući odlučnost da se radno zakonodavstvo reformira.

Naveo je da je za taj potez već dobio podršku vrha SDP-a, ali i jednoglasnu podršku koalicijskih partnera.

Reformska je politika presudna za Hrvatsku, a vrijeme se ne smije gubiti ni pod cijenu izbora, rekao je.

Osvrćući se na kritike - da je čudno da socijaldemokrati zagovaraju rezanje radničkih prava, ustvrdio je da su sadašnja radna prava velika na papiru, nikakva u životu.

Naveo je da je po tim papirnatim pravima u proteklih 10 godina najveći broj radnika izgubio posao bez prava na otpremninu i otkazni rok.

Opetujući da će Vlada prijedlog izmjena Zakona o radu poslati u Sabor pozvao je sindikate da sudjeluju u toj raspravi.

Pogreškom smatra što se prije godinu i pol odustalo od reforme radnog zakonodavstva. No, to je, rekao je, učinjeno na zahtjev sindikata i uz njihovo obećanje da bi Vladi mogli biti partner ako pričeka s reformom.

Prema neslužbenim informacija projekt reforme radnog zakonodavstva saborskim će se zastupnicima predstaviti idući tjedan, neposredno pred početak saborskog zasjedanja.

Ima i najava da bi Vlada, suočena s radikalnim odbijanjem sindikata i njihovom najavom općeg štrajka mogla uzvratiti brisanjem najspornijih odredaba - onih o otpremnini i otkaznim rokovima i prepustiti ih rješavanju u kolektivnom ugovoru.

Pročitajte više