Račan: Zahtijevat ću da se što prije sastavi nova HDZ-ova vlada

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan najavio je da će, kao još aktualni premijer, zahtijevati da se što prije sastavi nova vlada u interesu političke stabilnosti zemlje, no pritom se zapitao, "na temelju neozbiljnih i proturječnih najava iz te stranke", kako će HDZ voditi zemlju.

Račan je to rekao u izjavi za novinare nakon večerašnjeg sastanka predsjednika gradskih i županijskih organizacija SDP-a i vrha stranke, na kome su analizirani rezultati SDP-a na parlamentarnim izborima.

Iako je u medijima bilo napisa o nezadovoljstvu u SDP-u zbog načina vođenja stranke uoči izbora, Račan je te navode sveo na pojedinačne slučajeve, odnosno na kritike koje je vrhu stranke uputio SDP-ovac Romano Meštrović, za kojega je rekao da se odavno distancirao od stranke.

Račan je izjavio da je stranka zadovoljna izbornim rezultatom koji, kako je rekao, potvrđuje snagu SDP-a.

Naglasio je da su u stranci svjesni da su, ako je vlast kriterij, izgubili izbore. To potvrđuje i činjenica da je SDP odustao od pokušaja formiranja vlade i ostanka na vlasti pod svaku cijenu, rekao je Račan.

Na učestale kritike predsjednice HNS-a Vesne Pusić, koja je nakon izbora inzistirala da SDP ipak pokuša sastaviti novu vladu, Račan je poručio da on smatra da to nije realno. "Ako to i dalje želi, neka pokuša i neka se kompromitira Vesna Pusić, a ne SDP", kazao je Račan.

Naglasivši da se "Račan nije predao" i da se u SDP-u ne boje čistki i nove vlasti, dodao je da s puno optimizma ocjenjuje da se SDP u budućnosti može širiti, jer smatra da nije završio proces demokratizacije Hrvatske.

Račan drži da je SDP izgubio izbore jer su koalicijsku vlast napustila dva partnera, a k tome je njegova vlada provodila reforme koje, rekao je, nikada nisu popularne. Istaknuo je da je unatoč tome među tranzicijskim zemljama SDP prošao najbolje na izborima.

"Imali smo teži zadatak, poslijeratnu situaciju, izbjeglice, ratne zločine, Sud u Haagu, bili smo usamljeni, nerazumijevanja je bilo mnogo, a osobito iz medija", rekao je Račan.

Ocijenio je da je SDP-ova vlada neutralizirala radikalnu desnicu u Hrvatskoj, te da krize vlade i prijevremeni izbori više ne mogu imati karakter dramatične državne krize kao što je bilo, rekao je, u razdoblju autokratske Tuđmanove vlasti.

Pročitajte više