Račan zatražio žurno očitovanje Vlade o navodnim haškim optužnicama

PREDSJEDNIK SDP-a Ivica Račan zatražio je danas od Vlade da se u Hrvatskom saboru žurno očituje o navodima da su u Hrvatsku ovih dana stigle nove haške optužnice.

Račan je, na konferenciji za novinare, paradoksalnom ocijenio činjenicu da javnost, mediji i kuloari bruje o optužnicama. "Izbjegavanjem da se službeno očituje o toj situaciji, Vlada pokazuje neodgovornost prema građanima i najvišoj državnoj instituciji - Saboru", smatra Račan.

Članove Vlade optužio je da su, "umjesto da Saboru daju makar šturu informaciju, sinoć pobjegli iz sabornice", ocjenjujući da je riječ o "još jednom primjeru rušenja demokratskih standarda i marginalizacije Sabora".

Oporba je sinoć u Saboru zatražila žurno očitovanje Vlade o navodnim optužnicama, no njihovu zahtjevu nije udovoljeno.

Račan je podsjetio da je bivša vlada, kojoj je bio na čelu, u nekoliko navrata, na zahtjev oporbe, dolazila u Sabor kako bi izvjestila o odnosima s Haagom.

Komentirajući riječi potpredsjednika Sabora Luke Bebića, koji je sinoć kazao da je "bivša vlada tajila optužnicu protiv Gotovine", Račan je kazao kako se te Bebićeve riječi mogu protumačiti kao potvrda da su nove optužnice u Hrvatskoj.

Naglasio je kako "SDP ne bježi od rasprave o tome što je i kako po pitanju suradnje radila bivša vlada", podsjećajući da je, dan nakon što je u Hrvatsku stigla optužnica protiv generala Gotovine, poslao pismo kojim je od Tribunala zatražio brisanje dijela optužnice s neprihvatljivim političkim kvalifikacijama.

Prvo smo pokušali učiniti koliko smo mogli u kontaktu s Tribunalom, a kad to nije uspjelo, odlučili smo javno progovoriti o optužnici, kazao je Račan.

Ocjenjujući da je bivša vlada imala problem s vjerodostojnošću, zbog snažnih otpora oporbe suradnji s Haagom, Račan je ustvrdio da će taj problem imati i sadašnja vlada, ne pokaže li jasno da joj suradnja s Haagom nije samo taktički, nego strateški cilj.

Najavio je da će SDP i dalje biti za suradnju Hrvatske s Haškim sudom, te da će tako Vladi pomoći da obrani nacionalne interese, u delikatnom momentu, kad Hrvatska očekuje avis Europske komisije.

Naglasio je kako se "još uvijek nada pozitivnoj ocjeni Haškog tužiteljstva", ali i ocijenio da će ta ocjena "ovisiti o našem ponašanju, koje mora biti jasno i bez petljanja".

Pročitajte više