Račanovu suprugu UNICEF nije želio za veleposlanicu

RAČANOVA supruga Dijana Pleština kandidirala se za veleposlanicu UNICEF-a, no početkom ljeta iz UN-a stigla je odbijenica. Kako Pleština ne bi ostala bez veleposlaničkog statusa, hrvatski predsjednik u ime dobrih odnosa s Vladom, potpisao je zahtjev star 3 godine kojim je premijerova supruga dobila toliko željeni status, piše Slobodna Dalmacija.

Slobodna Dalmacija iz izvora bliskih hrvatskim diplomatskim krugovima saznaje kako je uoči ljeta Misija Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima žestoko lobirala kako bi Dijana Pleština postala veleposlanica pri UNICEF-u. No, u UNICEF-u su to odbili.

Tako je Pleština ostala bez veleposlaničkog statusa u UNICEF-u, ali ju je zato predsjednik Mesić promaknuo iz statusa savjetnice za razminiranje u status veleposlanice. Promaknuće je navodno dobila zbog predsjedanja Svjetskom konferencijom o razminiranju. Taj razlog nije uvjerljiv jer je Hrvatska konferenciju dobila tek prije par mjeseci, a prvi zahtjev za promaknućem predsjednik Mesić je dobio još 2000. godine.

Pleština je u protekle tri godine volonterskim radom u Ministarstvu vanjskih poslova zaradila nešto više od 190.000 kuna. U SDP-u tvrde kako je cijeli taj iznos premijerova supruga dobrovoljno darovala u fond za razminiranje.

Pročitajte više