Radikal postao prvi čovjek Beograda

DANAS točno u podne su predstavnici srpskih radikala, narodnjaka i socijalista potpisali sporazum temeljem kojeg će predstavnik SRS-a postati novi gradonačelnik Beograda.

Koalicijski sporazum su potpisali predstavnici gradskih odbora, i to u ime Srpske radikalne stranke Nemanja Šarović, narodnjačke Demokratske stranke Srbije Nenad Komatina te Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević.

Predstavnici stranaka su rekli kako će kandidat za gradonačelnika biti iz SRS-a, a očekuje se da će to biti Aleksandar Vučić.

Vučić je, pak, nakon potpisivanja sporazuma rekao da se sa partnerima najviše razgovaralo o programu i načelima djelovanja nove koalicije.Izrazio je uvjerenje kako će nova gradska koalicija "imati snagu, umijeće i poštenje da Beograd pokrene naprijed".

Srpski mediji javljaju kako će zamjenik gradonačelnika biti iz redova DSS-a, te da će to, prema Vučićevim procjenama, najvjerojatnije biti Andreja Mladenović, glasnogovornik te stranke. Predsjednik Skupštine Beograda bit će socijalist Aleksandar Antić. Mjesto gradskog menadžera će pak pripasti SRS-u.

Vučić je izjavio kako će sutra o sporazumu izvijestiti v.d. gradonačelnika Zorana Alimpića te ga izvijestiti da je formirana nova većina u Gradskoj skupštini.

Dio analitičara špekulira kako socijalisti pristankom na dogovor s radikalima u Beogradu, odnosno prepuštanjem Šešeljeve stranke na mjesto trećeg najvažnijeg čovjeka u Srbiji, nastoji kompenzirati eventualno nezadovoljstvo svog članstva kada i ukoliko se ipak opredijele za Tadićev pro-europski blok na nacionalnoj razini.

Suzana Grubješić iz proeuropske stranke G17 Plus je, pak, komentirajući današnji sporazum, rekla kako od demokratsko-socijalističke vlade neće biti ništa ukoliko radikal bude gradonačelnik Beograda. Prema njenom mišljenju socijalisti mogu u vladu jedino ako proeuropskoj opciji istovremeno prepuste i Beograd.

R.R.

Pročitajte više