Radikali protiv vlade zbog Haškog suda

Zastupnici Srpske radikalne stranke u Skupštini Srbije u srijedu su podnijeli prijedlog za izglasavanje nepovjerenja vladi Srbije zbog njene odluke o "brutalnom uhićenju i izručenju Haškom sudu" policijskog generala Sretena Lukića, optuženog za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

"Vrhunac kriminalnog ponašanja Vlade bio je 4. travnja, kad je policijski general Sreten Lukić s operiranim srcem otet iz bolničke postelje u pidžami i papučama i transportiran do Den Haaga", stoji u prijedlogu radikala.

Prema riječima zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, premijer Vojislav Koštunica je odustao od obećanja da "nikoga neće uhititi ni izručiti Haškom sudu, za što je imao podršku Srpske radikalne stranke".

Haški optuženik, policijski general Sreten Lukić, prema tvrdnjama obitelji i odvjetnika, odveden je u ponedjeljak iz Kliničkog centra, gdje je bio podvrgnut medicinskoj intervenciji, u pidžami i papučama u Den Haag, bez mogućnosti da se bar javi obitelji. Ministar pravosuđa Zoran Stojković izjavio je da optuženi general nije bio uhićen, već da je sam imao "aranžman" s Haškim sudom, te stoga s njim - za razliku od ostalih 11 haških optuženika koji su se u posljednjih nekoliko mjeseci dobrovoljno predali Haškom sudu - nije u Den Haag otputovao niti jedan od ministara Vlade Srbije.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više