Radmanović priznao kod Josipovića: Hrvatski narod nije ravnopravan u BiH

ČAK dva sata je trajao sastanak članova Predsjedništva BiH sa hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem na Pantovčaku, a razgovaralo se o gotovo svim otvorenim pitanjima: od pitanja granice pa sve do najnovijeg "slučaja Purda" i zagađenja iz rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Josipović je nakon sastanka rekao da je BiH poseban i jedan od najvažnijih partnera te najbliži susjed Hrvatske. Kao cilj razgovora smatra davanje podrške hrvatskoj Vladi i Vijeću ministara BiH da nađu prava rješenja za otvorena pitanja među zemljama. "Hrvatska podržava BiH na njezinom putu u EU i naši stručnjaci za pregovore su spremni pomoći u pripremama", kazao je Josipović.

Hrvatski narod nije ravnopravan u BiH

"Moramo konačno riješiti imovinska pitanja i granice i pokazati da možemo, a ne samo želimo", kazao je član Predsjedništva Nebojša Radmanović te dodao kako je krajnje vrijeme da se vlasti dviju država pokažu na djelu. Kao svoje "osobno mišljenje" naveo je da hrvatski narod u BiH nije ravnopravan druga dva naroda. "Unutar BiH ćemo naći snage da osiguramo ravnopravnost svima, i konstitutivnim i nekonstitutivnim narodima", rekao je Radmanović nakon sastanka.

Josipović je kazao da se Hrvatska neće miješati u odnose i politički sadržaj u BiH. "Premijerka Kosor i ja smo u zajedničkoj izjavi rekli da očekujemo da se ostvari puna jednakopravnost naroda i pojedinaca u BiH i tome nemamo što dodati", kazao je Josipović te dodao kako se o "slučaju Purda" razgovaralo općenito te se nije nagađalo kakvu će odluku donijeti sud. Radmanović je rekao kako Predsjedništvo sigurno neće utjecati na odluku u "slučaju Purda".

Situacija u Bosanskom Brodu nije tako dramatična

"Odnos prema onima koji su sudjelovali u ratu u bivšoj Jugoslaviji sigurno je i političko pitanje, iako je ovaj konkretni slučaj sada u domeni pravosuđa", kazao je Radmanović te dodao kako je odnos prema onima koji su sudjelovali u ratu i političko pitanje, no da je vukovarski branitelj Purda trenutno u rukama pravosuđa.

Josipović je nedavno razgovarao s ruskim vlasnicima rafinerije u Bosanskom Brodu koji su mu obećali da će riješiti problem zagađivanja. Radmanović, pak, kaže da situacija nije tako dramatična kako se to pisalo u hrvatskim medijima, ali da se taj problem mora trajno riješiti. Smatra da će u tome pomoći i današnji sastanak dva resorna ministarstva u Bosanskom Brodu.

"Sloboda za Purdu"

Članove Predsjedništva BiH su na cesti na Pantovčaku dočekali branitelji iz Zagrebačke udruge branitelja Grada Vukovara sa transparentom "Sloboda za Purdu". Uz mnoge koji su dočekali visoke političare iz susjedstva bio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. 

Pročitajte više