Radnici "Borova" sutra će zapriječiti prugu i granični prijelaz u Tovarniku

STOŽER za zaštitu radnika ´Borova´ najavio je da će sutra početi blokada željezničke pruge Zagreb Beograd na graničnome prijelazu u Tovarniku jer ni večeras na sastanku s Upravom te tvrtke nije dogovorena isplata otpremnina.

Predstavnici Stožera za zaštitu prava prognanih radnika ´Borova´, Zajednice povratnika Hrvatske i Uprave ´Borova´ na sastanku u Tovarniku nisu riješili isplatu otpremnina za 2320 radnika koji kao tehnološki višak u ´Borovu´ trebaju dobiti otkaz.

Prema riječima predsjednice Stožera Branke Balić, budući da nisu dobili odgovarajući odgovor o brzini i načinu isplate otpremnina, sutra će početi najavljena blokada željezničke pruge Zagreb - Beograd na graničnome prijelazu u Tovarniku.

Predsjednik Uprave ´Borova´ Ninoslav Bajza zatražio je još vremena kako bi se osigurao novac za otpremnine, te je pozvao radnike da budu strpljivi.

Na sastanku je bio i načelnik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Marijan Tomurad, koji je organizatorima sutrašnje blokade pruge Zagreb - Beograd poručio da policija - ako se to dogodi - mora reagirati u skladu sa zakonskim propisima.

Iz Vlade je danas najavljeno da će njezini predstavnici s predstavnicima sindikata i Uprave ´Borova´ u utorak razgovarati o radno-pravnom statusu radnika i isplati otpremnina u skladu sa Zakonom o radu.

Od 8000 radnika ´Borova´, koliko ih se otprilike nakon srpske agresije na Vukovar javilo Upravi te tvrtke u progonstvu, do danas je ostalo nezbrinuto njih 2320. U proteklih 11 godina, kao tehnološki višak, oni nisu radili, a Uprava ´Borova´ morala je plaćati doprinose za njihovo mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Početkom ove godine trebali su im biti uručeni otkazi o radu, pri čemu je za otpremnine predviđeno 45 milijuna kuna. Tu svotu radnici su ocijenili neprimjerenom, te traže oko 3000 kuna za svaku godinu radnog staža.

Pročitajte više