Radnici izdvojeni iz HŽ-a prosvjedovali jer nije potpisan kolektivni ugovor

PEDESETAK radnika iz tvrtke Održavanje vučnih vozila, koja je izdvojena iz Hrvatskih željeznica (HŽ), prosvjedovalo je danas pred Upravom HŽ-a optužujući je da je spriječila potpisivanje kolektivnog ugovora.

Oko 700 radnika zaposlenih na održavanju vučnih vozila izdvojeni su iz HŽ-a u lipnju, a sporazumom o uvjetima izdvajanja zajamčeno im je da će u roku od 90 dana biti potpisan kolektivni ugovor kojim bi se njihova primanja izjednačila s prosječnim primanjima HŽ-a.

Prosječna plaća radnika na održavanju vozila iznosi 5.500 kuna, a radnika u HŽ-u 6.100 kuna. Sindikalci tvrde da radnici na održavanju lokomotiva i vlakova imaju znatno višu kvalifikacijsku strukturu od one u HŽ-u i rade u težim uvjetima.

Predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara (SHŽ) Ivan Forgač upozorio je da je njihovo društvo silom izdvojeno iz HŽ-a, a poslodavac se ne drži sporazuma jer je odbio potpisati već usuglašeni kolektivni ugovor.

Pritom je optužio predstavnike HŽ-a na čelu s predsjednikom Nadzornog odbora Stjepanom Chovanom da su direktora tvrtke Nikolu Ujakovića spriječili da potpiše ugovor.

"Oni su na dan kada je bilo zakazano potpisivanje kolektivnog ugovora počeli voditi licemjernu igru, jer su javno direktoru govorili da ga potpiše, a iza leđa radnika ga u tome sprječavali", rekao je Forgač.

Radnici su se razišli s mjesta prosvjeda nakon što su pročitali prosvjedno pismo, a najavili su nastavak sindikalnih akcija, uključujući i štrajk, ako Nadzorni odbor sutra ne donese odluku o potpisivanju kolektivnog ugovora.

Pročitajte više