RADNICI "V. LENCA" POTPISUJU UGOVORE NA MJESEC DANA

U "Viktoru Lencu" d.d. u stečaju u radnici potpisuju ugovore o radu na mjesec dana, a koliko će ih od 500 radnika kojima su ugovori ponuđeni prihvatiti, bit će vjerojatno poznato sutra, kazao je danas stečajni upravitelj brodogradilišta Milenko Škrlec. L

Ugovori su radnicima ponuđeni uz uvjet da pristanu na rizik da im plaće zbog nedostatka posla i nesigurna nastavka poslovanja ne budu isplaćene. Naime, vjerovnici brodogradilišta tek će u nastavku stečajnog postupka odlučiti o načinu provedbe stečaja i naplati svojih tražbina.

Više od 800 radnika uručeni su otkazi sredinom prosinca, nakon pokretanja stečaja. Zbog krize u brodogradilištu nisu im bile isplaćene plaće od lipnja prošle godine. Zajmom Hrvatske banke za obnovu i razvoj u prosincu su im isplaćene dvije trećine prosječnih plaća za tri mjeseca prije početka stečaja. Plaće za prosinac isplaćene su im iz prihoda ostvarenih u tom mjesecu.

Brodogradilište je u stečaju od početka prosinca prošle godine. Na riječkom Trgovačkom sudu oko 1500 vjerovnika prijavilo je ukupno više od milijarde kuna tražbina, a od toga oko 1200 bivših i sadašnjih radnika traži više od 70 milijuna kuna.

Vjerovnički odbor naložio je prošli tjedan stečajnom upravitelju da izradi i dostavi plan za provedbu stečaja. Nakon toga Odbor će odlučiti hoće li poduzeće biti likvidirano, osnovana nova tvrtka i vjerovničke tražbine pretvorene u vlasničke udjele ili će imovina brodogradilišta biti prodana.

Prije krize koja je počela prije otprilike dvije godine u "V. Lencu" je bilo oko 1200 zaposlenih. Dio radnika prije je napustio brodogradilište, pa ih je u vrijeme pokretanja stečaja bilo oko 800, a kad je istekao otkazni rok sredinom ovoga mjeseca, oko 700. (Hina) hšup vkn

Pročitajte više