Radnici Željezare ogorčeni: Vlada nas je zaboravila, Carlson fond doživljavamo kao švercera!

PROŠLO je već više od mjesec dana od sporazuma Vlade sa sindikalistima Željezare koji su okončali štrajk glađu nakon dogovora o rješenju statusa do konca listopada. Nitko im se iz Vlade u međuvremenu nije javio. Radnici su se pobunili, i dalje se ne zna što će biti, od traženog pokretanja proizvodnje zasad nema ništa unatoč tome što je vlasništvo s poljskog Zlomrexa prešlo na misteriozni Carlson fond.

 Premijerku uplašio štrajk glađu pred Ministarstvom gospodarstva

"Veliko je nezadovoljstvo radnika zbog sporosti, ništa se ne rješava. Carlson fond doživljavamo kao švercera. Pa i predsjednik Uprave ima poljsko prezime. Sumnjamo da se radi o istom vlasniku! Nitko nas nije kontaktirao, spremni smo na radikalne sindikalne mjere ukoliko se ništa ne pokrene" kaže Tonči Mužić, jedan od sindikalista Željazare.

Izdali su jutros priopćenje za medije u kojem najavljuju da će od srijede štrajkati glađu pred Ministarstvom gospodarstva. Reakcija kabineta premijerke Kosor bila je zapanjujuća.

Jadranku Kosor rasplakale muke radnika Željezare, pa zaboravila na njihove probleme?

"Javljeno nam je da će sastanak biti u srijedu. No, bez detalja o vremenu i ostalim pojedinostima. Bez pismene obavijesti ne idemo nikamo. Ukoliko ne dođe, eto nas u srijedu pred Ministarstvom. Nas zanima isključivo proizvodnja" kaže Mužić.

Gotovo 400 radnika splitske Željezare ne radi od početka godine kada je stala proizvodnja. Primaju minimalac bez doprinosa. Nadali su se da je njihovim mukama došao kraj, no obećanja su se pokazala jalovim. Do suza su premijerku Kosor ganuli njihovi problemi, no u mjesec i po dana nije se, međutim, ništa riješilo.

Korespondencija Ministarstva gospodarstva sa Carlson fondom - tajna?!

Početkom rujna, nakon promjene vlasnika, održan je samo jedan sastanak na kojem je dogovoreno da se svi skupa ponovno nađu za tjedan dana, kako bi vlasnik, država i radnici iznijeli svoje prijedloge i viđenje budućnosti Željezare, no do susreta nikada nije došlo.

Sindikaliste su odbili kad su od Ministarstva gospodarstva zatražili da im stave na uvid korespondenciju s novim vlasnikom. Objasnili su im da se radi o tajni i da će sve vidjeti na sastanku koji, međutim, nikada nije održan. Radnici su htjeli izazvati masovne nerede, ali su ih sindikalisti (zasad) primirili obećanjem da će ponovno štrajkati glađu.

Pročitajte više