Radoš: Nelogična odluka Ustavnog suda o poništenju zabrane javnih istupa vojnim osobama

PREDSJEDNIK Librestranke liberalnih demokrata Jozo Radoš ocijenio je da je "čudno i nelogično" ustavnosudsko poništenje odluke o strogoj zabrani istupa u medijima pripadnicima Ministarstva obrane i Oružnih snaga koju je donio dok je bio ministar obrane.

"Ne postoji vojska na svijetu koja nema takvu odluku o zabrani istupa vojnih osoba u medijima", rekao je Radoš na današnjoj konferenciji za novinare Libre. Dodao je da se moglo postaviti pitanje širine te njegove odluke, ali da se nije mogla dovesti u pitanje.

"Srećom, donesen je novi Zakon o obrani koji ovu problematiku bolje regulira nego što je to bilo prije, tako da ne postoji opasnost od politizacije Hrvatske vojske, a koju bi ta odluka Ustavnog suda mogla uzrokovati", kazao je Radoš.

Napomenuo je da zabrana istupa u medijima i javnosti postoji otkad je i Hrvatske vojske, te da ju je on u svom mandatu "samo renovirao". Podsjetio je da su takve odluke donijeli i njegovi prethodnici Pavao Miljavac i Gojko Šušak.

"Postoji li itko u Hrvatskoj tko smatra da je normalno da pukovnik Hrvatske vojske drži političke govore na barikadama, koje su organizirane zbog smjene urednika jednog dnevnog lista", pitao je Radoš, dodavši da samo onaj to smatra normalnim može podržati odluku Ustavnog suda.

Pukovnik Andrija Bartolić, na čiji je prijedlog Ustavni sud jučer poništio Radoševu odluku, je kao predsjednik splitske HVIDR-e, govorio na prosvjedima zbog smjene urednika Slobodne Dalmacije. Radoš je nakon toga protiv njega pokrenuo stegovni postupak.

Radoš je predstavio i inicijativu svoje stranke za potpisivanje peticije za ukidanje vojnog roka pod nazivom "Šest mjeseci voljno" i "Mijenjam vojni za ispitni rok". Peticiju je od ponedjeljka, kada je počela akcija, u Zagrebu potpisalo oko pet tisuća ljudi, tvrde u Libri.

Radoš je rekao da će se peticija od idućeg tjedna moći potpisivati širom Hrvatske, te da do lipnja očekuje oko sto tisuća potpisa.

Ukidanje vojnog roka imalo bi mnoge korisne efekte za državu i društvo, ocijenio je Radoš, zaključivši da su protivnici inicijative dijelovi vojnih krugova s "tradicionalističkim pogledima na nacionalnu sigurnost".

Pročitajte više