RAI prikazao snimku trojice talijanskih talaca u Iraku, Al-Qaida preuzela odgovornost za napad u Basri

TALIJANSKA državna televizija RAI u ponedjeljak je prvi put emitirala dijelove snimaka na kojima se vide trojica talijanskih talaca što su ih polovinom travnja zatočili Iračani, dok je istodobno teroristička skupina al-Qaeda preuzela odgvornost za napad brodovljem na naftnu platformu u Basri u nedjelju.

Na spomenutoj video snimci, koja je ranije prikazana u programu arapske televizije al-Arabiye, skupina koja se predstavlja imenom Zelene brigade prijeti da će ubiti taoce ukoliko talijanski narod prosvjedima ne pokaže neslaganje s odlukom talijanske vlade o sudjelovanju njihovih vojnih snaga u Iraku, prenosi al-Arabiya. Na snimci se također iznosi kako prosvjedi trebaju početi u predstojećih pet dana.

Snimka prikazuje trojicu talijanskih zatočenika Salvatorea Stefia, Maurizija Agilanu i Umberta Cupertina odjevene u tradicionalnu arapsku odjeću. Četvrtog otetog Talijana Fabrizija Quattrocchija otmičari su ubili prije dva tjedna.

Istodobno je u priopćenju, što ga je potpisao glavni operativac al-Qaede Abu Musab al-Zarqawi, ta organizacija preuzela odgovornost za jučerašnji samoubilački napad brodovima na naftnu platformu u Basri. Priopćenje je objavljeno na islamističkim web stranicama Muntada al-Ansar, no još nije moguće potvrditi njegovu autentičnost. Na istim su web stranicama ranije objavljivana priopćenja za koja se tvrdilo da su ih pisali pripadnici Bin Ladenove Al-Qaide. U napadu na platformu ubijena su dvojica, a ranjena četvorica američkih vojnika.

Pročitajte više