Rajković: Pet godina rata je Hrvatsku koštalo 10,47 milijardi DEM

NOVINAR, publicist i ravnatelj HHO-a Dražen Rajković u svom je magistarskom radu otkrio kako je Hrvatsku pet godina rata stajalo 10,47 milijardi njemačkih maraka, dok se niti 16 godina nakon završetka rata ne zna što je s još jednom milijardom maraka.

Rajković je 10,47 milijardi maraka za rat dobio kada je pribrojao sve izravne troškove koje je pronašao u podacima MORH-a te troškove plaća, uvoza i proizvodnje oružja, uvoza streljiva, troškova izbjeglica. Minimalno milijarda je utrošena, a da se ne zna za što, piše Nacional.

Rajković u radu koji bi sljedeće godine trebao biti objavljen kao knjiga piše kako cilj rata nije bila brza i jeftina pobjeda, već socijalni prevrat i stvaranje društvenog sloja koji je vlasti trebao omogućiti dugogodišnju vladavinu. U radu se dokazuje da je režim Franje Tuđmana namjerno netransparentno trošio i prikupljao novac, jer su na raspolaganju imali i bolje te modernije modele prikupljanja novca.

Samo na povlaštene mirovine branitelja trošimo 8 milijardi kuna godišnje


Rajković tvrdi kako je tadašnja vlast odlučila financirati rat donacijama, uvozom oružja koji je samo bio paravan za privatno bogaćenje, hiperinflacijom, financijskim inženjeringom i netransparentnoj prodaji imovine umjesto da su prodavali obveznice građanima, investirali u ratnu proizvodnju, uveli porez na ekstraprofit i uveli umjerenu inflaciju.

Da je takav način funkcioniranja države u 90-im strašno naštetio i sadašnjoj Vladi pokazuje činjenica da mora plaćati osam milijardi kuna godišnje za povlaštene, uglavnom braniteljske, mirovine. Bez toga bi bili blizu rezanja "poželjnih" devet milijardi kuna.

Osim toga, zbog prijevremenih umirovljenja u privatizaciji tijekom rata, sada nam ukupan trošak mirovinskog sustava iznosi 36 milijardi kuna, odnosno svake godine se za njega zadužujemo 17 milijardi kuna. S pametnijom politikom tijekom rata, svih tih ili bar većine, problema ne bi bilo.

Pročitajte više