Rajoy se oglasio oko izbora u Kataloniji, ne želi reći hoće li razgovarati s Puigdemontom

Foto: FAH

ŠPANJOLSKI premijer Mariano Rajoy, koji bi pobjedniku izbora u Kataloniji trebao dati mandat za sastavljanje regionalne vlade, rekao je kako buduća katalonska vlada mora poštivati ustav Španjolske te je odbio reći hoće li se sastati s katalonskim čelnikom Carlesom Puigdemontom.

Na izvanrednim katalonskim izborima u četvrtak stranke koje se zalažu za nezavisnost osvojile su 70 od 135 mjesta u parlamentu što bi im u slučaju stvaranja koalicije bilo dovoljno za formiranje vlade.

"Moram sjesti za stol s pobjednikom izbora, s Ines Arrimadas", rekao je Rajoy na konferenciji za medije u Madridu upitan hoće li razgovarati s Puigdemontom. Stranka centra Građani, koja brani jedinstvo Španjolske, pobijedila je na izborima pod vodstvom Arrimadas osvojivši 37 zastupničkih mjesta no neće imati dovoljnu podršku za formiranje vlade.

Puigdemontova formacija Zajedno za Kataloniju druga je s 34 mjesta ali ju podržavaju preostale dvije stranke za nezavisnost čime bi premašila potrebnih 68 zastupnika potrebih za stvaranje vlade.

Puigdemont je ranije tijekom dana pozvao Rajoya na dijalog.

"U najmanju ruku moraju nas saslušati jer smo osvojili to pravo. Došao je trenutak za dijalog, za odabir politike, jer je Rajoyev recept propao", istaknuo je Puigdemont koji se nalazi u Belgiji.

Pročitajte više