Ranjeni prosvjednici i ostavka urednika novina zbog karikature Muhameda

TRI OSOBE su ranjene u ponedjeljak u Afganistanu u novim prosvjedima protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda u Europi, rekli su lokalni dužnosnici.

Policija je pucala u zrak kako bi rastjerala prosvjednike koji su bacali kamenje u pokrajini Laghman, istočno od Kabula gdje se skupilo tisuću osoba, rekao je pokrajinski dužnosnik.

Vjerski dužnosnici su vodili prosvjed u Mihtarlamu, glavnom gradu pokrajine na takvom prosvjedu na kojem se u nedjelju okupilo tisuću osoba.

Danska ima u Afganistanu kontingent od 170 vojnika u sklopu Isaf-a koji broji oko 10.000 vojnika pod zapovjedništvom NATO-a.

Na drugim prosvjedima u ponedjeljak okupilo se više stotina osoba u Kandaharu, Mazar-i-Sharifu i pokrajini Kapisa.

U Kabulu su jake snage sigurnosti, NATO-a i afganistanske policije raspoređene na prilazima danskom veleposlanstvu kako bi spriječile moguće prosvjede.

Jedan malezijski list najavio je u ponedjeljak ostavku jednog od svojih urednika nakon objavljivanja karikatura Muhameda na svojim stranicama i žestokih prosvjeda muslimana.

Urednik je dopustio u subotu objavljivanje dvanaest karikatura u Sarawak Tribuneu, lokalnom listu malezijskog dijela otoka Borneo, objasnio je dnevni list u priopćenju.

Tribune je prvi dnevni list koji je objavio karikature u Maleziji, zemlji s muslimanskom većinom i ispričao se svojim čitateljima na naslovnici u nedjelju.

List tvrdi da se urednik ispričao i preuzeo "potpunu odgovornost" za to.

Premijer Malezije Abullah Ahmad Badawi osudio je u subotu karikature i nazvao ih "provokacijom i očitim nedostatkom senzibiliteta za islam".

Pročitajte više