Raskol: Istarski kler protivno odluci Vatikana i biskupa zemljište vraća državi!



"ISTARSKI svećenici su jednoglasno odlučili da se imovina vrati državi jer država na to ima pravo. Čak i ako nema pravo, mi imovinu vraćamo državi", rekao je Ilija Jakovljević, kancelar porečko-pulske biskupije, nakon izvanrednog sastanka istarskih svećenika koji je biskup mons. Ivan Milovan hitno sazvao u Pazinu donosi Glas Istre.

> Hrvatski biskupi: Ljubimo Papu i Svetu Stolicu, povrat zemljišta je crkveno pitanje

Naime, istarski svećenici ističu kako problem s Vatikanom oko zemljišta žele riješiti mirnim putem i unutarcrkvenim dogovorom.

"Ne želimo nikakve daljnje razgovore. Kada imovinu vratimo državi, nadamo se da tada neće neka nova ili stara kardinalska komisija opet donijeti neki zaključak, kada više ne bude imovine u Dajli, o porečko-pulskoj biskupiji. Sve vraćamo državi i nadoknadit ćemo joj ono što smo prodali. Ovo je težak udarac istarskoj Crkvi", rekao je Jakovljević.

Sastančili dva sata

Sastanak je trajao dva sata, a bilo je nazočno oko 70-ak svećenika kako aktivnih tako i umirovljenih, što su - gotovo svi.

Komentirajući današnje priopćenje Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, Jakovljević kaže da je to stav Stalnog vijeća HBK-a.

"Pozivam HBK da objave što o svemu misle hrvatski biskupi kao i dokumente koji su dostavljeni Papi", rekao je Jakovljević novinarima.

Pročitajte više