RASTE BROJ PLANINSKIH GORILA

Nakon niza godina tijekom kojih su ih lovokradice doveli na rub izumiranja, čini se da broj planinskih gorila u središnjoj Africi raste.

Prvo istraživanje u 15 godina pokazalo je da je unatoč ratovima, lovokradicama i ljudskom ugrožavanju gorilinih staništa, populacija planinskih gorila na području vulkana, smještenih na granici Ruande, Ugande i DR Konga, porasla s 324, koliko ih je zabilježeno 1989., na 380.

Iako je ta brojka i dalje kritično niska, dužnosnici uprave za zaštitu prirode oduševljeni su rezultatima istraživanja.

"Planinske gorile su ugrožena vrsta i povećanje njihova broja je za nas i svijet odlična vijest", rekao je Fidel Ruzigandekwe iz Uprave Ruande za nacionalne parkove i turizam.

Niz sukoba u regiji - građanski rat u DR Kongu i genocid u Ruandi - onemogućili su prebrojavanje gorila od 1989. godine.

Na opasnost od izumiranja tih veličanstvenih životinja ukazala je američka zoologinja Dian Fossey koja je očuvanje te vrste učinila svojim životnim ciljem. Predano se borila protiv lovokradica i Zapadnjaka, koji su za sitan novac potplaćivali plemena da bi se, primjerice, domogli šaka gorila koje bi zatim koristili kao - pepeljare. Fossey je zbog toga bila brutalno umorena 1985. godine, a pretpostavlja se da su je dali ubiti oni kojima je najviše smetala. Njih je, nažalost, bilo mnogo - lovokradice, domaća plemena, mjesne korumpirane vlasti i dobrostojeći zapadnjački bijelci.

(Hina) vk rt

Pročitajte više